Skip to main content

CRTA: Politički pritisci na birače u Srbiji gotovo svakodnevni

Info 18. мар 2023.
2 min čitanja

"U nameri da kroz direktan kontakt s građanima nastavi rad na suzbijanju kulture normalizovanja pritisaka, Crta je počela seriju javnih razgovora u gradovima širom Srbije pod nazivom 'Čaj protiv političkih pritisaka'"

Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, jedan je od ključnih nalaza istraživanja Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). Istraživački tim Crte je tokom 2022. godine, u periodu pre i posle izbora, prikupio svedočenja više od 70 građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka.

Iako su politički pritisci, kako je istraživanje pokazalo, deo svakodnevice za mnoge građane Srbije, o tom problemu se nedovoljno govori. Žrtve pritisaka najčešće ćute u strahu od posledica, a deo javnosti na partijske zloupotrebe, ucene i „usluge“ gleda kao na pojavu koja se podrazumeva u „političkoj borbi“.

U nameri da kroz direktan kontakt s građanima nastavi rad na suzbijanju kulture normalizovanja pritisaka, Crta je počela seriju javnih razgovora u gradovima širom Srbije pod nazivom „Čaj protiv političkih pritisaka“.

Na tribini u Kragujevcu o političkim pritiscima sa građanima su razgovarali Marija Stefanović, koja je vodila istraživački tim Crte, šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević i programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Posetioci tribine mogli su da čuju da su pritisci posebno rasprostranjeni u javnom sektoru, odnosno u javnim preduzećima i ustanovama i organima lokalnih samouprava, ali ni preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru nisu imuni na njih, a marginalizovane i ranjive grupe su u posebno nezavidnom položaju.

Osim aktivnosti vezanih za obezbeđivanje sigurnih glasova, podršku u promociji stranke i političkih aktera ili dokazivanje lojalnosti stranci, mehanizmi pritisaka obuhvataju i kontrolu nad privatnim životom pojedinca. Pritisci se najčešće sprovode po centralizovanom sistemu, i to hijerarhijski, jer se pozicije moći koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva.

Zadaci obično dolaze direktno od najvišeg rukovodstva stranke i prenose se dalje do rukovodilaca u javnom sektoru, vlasnika privatnih firmi i pojedinaca koji zauzimaju više pozicije ili obavljaju neke od javnih ili stranačkih funkcija, a potom na niže instance – zaposlene u javnom sektoru, radnike, stranačke aktiviste, nezaposlene, socijalno ugrožene i ostale kategorije.

„Crta poziva nadležne državne organe i sve političke partije da onemoguće i obustave nelegalne i nelegitimne načine obezbeđivanja političke podrške. Dok se građani ne oslobode mreže pritisaka, neće biti uslova za slobodne i poštene izbore, kao ni za ukupan razvoj društva, jer će poslušnost strankama sve više potiskivati stručnost, etičnost i poštovanje zakona“, rekao je Nedeljkov.

(Radio 021, karikatura: STUPS)