Skip to main content

Tajni dokument otkriva desetogodišnji plan Rusije za destabilizaciju Moldavije?

Planeta 17. мар 2023.
2 min čitanja

"Plan uključuje stavljanje Moldavije u zavisnost od uvoza ruskog gasa i raspirivanje društvenih sukoba, kao i pokušaj blokiranja napora Moldavije da stekne uticaj u proruskom otcepljenom regionu Pridnjestrovlja, gde je stacionirano oko 1.500 ruskih vojnika"

Tajni plan koji je izradila ruska služba bezbednosti, FSB, izlaže detaljne opcije za destabilizaciju Moldavije – uključujući podršku proruskim grupama, korišćenje pravoslavne crkve i pretnje prekidom isporuke prirodnog gasa, prenosi CNN.

Čini se da je dokument sastavljen da bi se osujetilo naginjanje Moldavije prema Zapadu, što uključuje bliže odnose sa NATO-om i aplikaciju za pridruživanje Evropskoj uniji.

Više puta se pominje važnost sprečavanja Moldavije da uđe u NATO.

Dobio ga je i prvi otkrio konzorcijum medija, uključujući VSkuare i Frontstori, RISE Moldova, Ekpressen u Švedskoj, Centar za dosijee za istraživačko novinarstvo, Iahoo Nevs i Delfi.

CNN je video ceo dokument, za koji se čini da je 2021. godine napisala Direkcija za prekograničnu saradnju FSB-a.

Njen naziv je „Strateški ciljevi Ruske Federacije u Republici Moldaviji“.

Dokument postavlja desetogodišnju strategiju za dovođenje Moldavije, bivše sovjetske republike stisnute između Ukrajine i Rumunije, u sferu uticaja Rusije.

Plan uključuje stavljanje Moldavije u zavisnost od uvoza ruskog gasa i raspirivanje društvenih sukoba, kao i pokušaj blokiranja napora Moldavije da stekne uticaj u proruskom otcepljenom regionu Pridnjestrovlja, gde je stacionirano oko 1.500 ruskih vojnika.

Dokument od pet stranica je podeljen u više naslova sa kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim ciljevima.

Među neposrednim ciljevima su „podrška moldavskim političkim snagama koje se zalažu za konstruktivne odnose sa Ruskom Federacijom“ i „neutralizacija inicijativa Republike Moldavije u cilju eliminisanja ruskog vojnog prisustva u Pridnjestrovlju“.

Srednjoročni ciljevi uključuju „protivljenje ekspanzionističkoj politici Rumunije u Republici Moldaviji“ i „protivljenje saradnji između Republike Moldavije i NATO-a“.

Dokument FSB postavlja dugoročne ciljeve, uključujući „stvaranje stabilnih proruskih grupa uticaja u moldavskim političkim i ekonomskim elitama“ i „formiranje negativnog stava prema NATO-u“.

Upitan o dokumentu u četvrtak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: „Ne znamo ništa o postojanju takvog plana. Ne isključujem da je ovo još jedan lažnjak. Rusija je uvek bila i ostaje otvorena za izgradnju dobrosusedskih, obostrano korisnih odnosa, uključujući i Moldaviju”.

Peskov je dodao: „Veoma nam je žao što sadašnje rukovodstvo Moldavije doživljava potpuno neopravdane i neosnovane predrasude prema Moskvi.

Prošlog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin otkazao je dekret iz 2012. koji podržava suverenitet Moldavije, rekavši da je taj potez „osiguranje nacionalnih interesa Rusije u vezi sa dubokim promenama koje se dešavaju u međunarodnim odnosima“.

Proteklih nedelja, moldavske vlasti su uhapsile nekoliko navodnih proruskih aktivista, kao i navodnog operativca privatne vojne kompanije Vagner koji je pokušao da uđe u zemlju.

Takođe je bilo nekoliko protesta koje je organizovala proruska stranka u glavnom gradu Kišinjevu.

(Danas, foto: Pixabay)