Skip to main content

Tadić: Srbija neće odustati od traganja za Mladićem

Autonomija 11. јул 2010.
2 min čitanja
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Potočarima pre početka kolektivne sahrane žrtava Srebrenice da izražava žaljenje zbog zločina koji su se desili.
Tadić je istakao da „Srbija neće odustati od traganja za počinicima ratnih zločina, posebno Ratka Mladića“ kako bi ljudi nastavili da žive zajedno.
Predsednica udruženja „Žene u crnom“ Staša Zajević kazala je da je nekoliko desetina članova došlo u Srebrenicu da odaju poštu žrtvama genocida.
„Osećamo se bolno i odgovorno ovde u Srebrenici ali nama je više važno kako se osećaju porodice žrtava. Nadamo se da će predsednik Tadić danas održati govor koji neće biti iznuđen od predstavnika međunarodne zajednice i neće biti u predizbornoj funkciji“, rekla je ona.
Ona je izrazila nadu da će do pomirenja u regionu doći uskoro, ali da je osnovni predusov prihavatanje pravne i moralne odgovornost.
U Srebrenici je danas počelo obeležavanje 15. godišnjiča od ubistva više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995. godine u tom gradu.
Na komemoraciji prisustvuje više desetina hiljada ljudi.
Prisustvuju predsednici i premijeri iz susednih država, među kojima i predsednik Srbije Boris Tadić i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.
Komemoraciji prisustvuju predstavnici Turske, Malezije, Francuske, Holandije, Saveta Evrope, američki ambasador za pitanje ratnih zločina Stiven Rap i drugi evropski i svetski zvaničnici.
U Memorijalnom centru u Potočarima počela je kolektivna sahrana 775 identifikovanih žrtava. Kao najmlađe žrtve biće sahranji Rijad Gabeljić i Mehmed Varnica koji su imali 14 godina kad su ubijeni.
Na zahtev porodice, uz druge stradale po katoličkom verskom obredu biće sahranjen i Rudolf Hren, koji je takođe ubijen u julu 1995. godine u Srebrenici.
Međunarodna komisija za nestale je analizom DNK do sada utvrdila identitet ukupno 6.481 osobe nestale u Srebrenici u julu 1995. godine. Do sada je u Potočarima ukupno sahranjeno 3.749 identifikovanih žrtava.
Međunarodni sud pravde u Hagu je zločine u Srebrenici pre tri godine okarakterisao kao genocid, a glavni osumnjičeni, genaral Ratko Mladić pod čijom komandom je taj zločin izvršen, i dalje je u bekstvu.
(Beta)