Skip to main content

Tadić: Aprilski izbori nešto najbolje što se dogodilo opoziciji u poslednjih 10 godina

Info 31. јул 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da izbori održani 3. aprila mogu biti nešto najbolje što se dogodilo opoziciji u poslednjih 10 godina, jer su doneli „konačno ogoljavanje i neophodno otrežnjenje“.

Tadić je u intervjuu za Blic rekao da su svi u opoziciji ćutali pre izbora jer su bili „medijski ucenjeni sporazumom o nenapadanju“ i ocenio da je izborni rezultat i sve što se dešavalo nakon izbora bilo potrebno da bi pravo stanje postalo jasno.

Po njegovim rečima, poziv na prekid napada unutar opozicije je postao „instrument za skrivanje istine“ i takav dogovor u praksi je značio da je „dozvoljeno napadati sve, osim Stranke slobode i pravde (SSP) i njenog predsednika Dragana Đilasa„.

„A do ujedinjenja opozicije nije došlo, pre svega, zbog toga jer je taj proces finansijskom i medijskom dominacijom prisvajao Đilas, koji se iznad svega borio za svoje prvenstvo u opoziciji, a ne za smenu Vučićevog režima“, kazao je Tadić.

On je ocenio i da je drugi razlog zbog čega nije bilo ujedinjenja opozicije to što je „režim prethodno potpuno uništio politički život u Srbiji“ i nametnuo sistem vrednosti u kom se dominacija i u opoziciji ostvaruje ne političkim idejama i vrednostima, nego finansijskim i medijskim uticajem.

„U Srbiji je uspostavljena takva politička entropija, koja zakonomerno izdvaja i na vlasti i u opoziciji lidere kao što su Vučić i Đilas, koji su i karakterno i vrednosno veoma slični, koliko god se u međuvremenu stvarno ili prividno sukobljavali“, ocenio je Tadić.

Naveo je i da je takav odnos „ključno urušavao političku kulturu, izobličio političku komunikaciju i poimanje politike u Srbiji“ i dodao da je sve što je Đilas politički činio od 2012. godine „najviše pogodovalo Vučiću“, bez obzira da li je to bilo iz dobrih namera, ili stvar nekog dogovora.

(Beta)