Skip to main content

LSV: Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju

Info 31. jul 2022.
< 1 min čitanja

Vojvodina danas obeležava konstituisanje svoje autonomije, dan kada je 31. jula 1945. godine na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine konstituisana kao autonomna pokrajina i svojom voljom je postala autonomna pokrajina u Srbiji, ali istovremeno i deo jugoslovenske federacije.

Tim povodom Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) čestitala je svim građanima Vojvodine ovaj dan i ocenila da je odluka Skupštine naroda Vojvodina izraz višedecenijske želje za autonomnim statusom pokrajine.

„Autonomija Vojvodine u nastupajućim decenijama donela je puno dobrobiti za njene građane. Ekonomsko osnaživanje Vojvodine posebno je bilo vidljivo u periodu kada je njena autonomija bila veoma široka i oslobođena centralističkih stega beogradskih vlasti“, saopštila je LSV.

Uz podsećanje da se Vojvodina sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog velka, po ekonomskoj snazi, ali i razvoju društva merila sa Slovenijom, u LSV smatraju da je zbog toga Vojvodina „bila trn u oku beogradskim centralistima i šovinistima, koji su Vojvodinu gazili i gušili od 1988. godine, pa na ovamo“.

Atak na Vojvodinu jeseni 1988. praktično predstavlja početak raspada Jugoslavije i krvavih ratova koji su usledili. Odnos prema autonomiji Vojvodine isti je i danas. Čak i deklarisane demokrate Slobodanu Miloševiću će zameriti sve, ali ne i gušenje autonomije Vojvodine“, ocenjuje se u saopštenju.

U LSV-u smatraju da Vojvođanska autonomija, i pored svih napada i dalje živi, ali da je pred njom puno izazova.

„Jasno je da se samo decentralizovana Srbija može modernizovati. Snažna vojvođanska autonomija je jedini garant bogate Vojvodine. Bogata Vojvodina je garant snažne Srbije. Beogradska elita to mora da shvati. Na nama u Vojvodini je da nastavimo borbu za Vojvodinu. Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju“, navedeno je u saopštenju.

(Autonomija, Foto: LSV)