Skip to main content

SZO: U Kini nema novih varijanti koronavirusa, ali se prijavljuje manje žrtava

Planeta 05. јан 2023.
2 min čitanja

U Kini nisu otkrivene nove varijante koronavirusa, pokazali su u srijedu podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), što je ublažilo strahovanja u pogledu naglog rasta broja zaraženih u toj zemlji nakon što je Peking iznenada odustao od politike nulte tolerancije na kovid.

SZO je objavila podatke koje joj je proslijedio kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, dan nakon što su se zvaničnici agencije Ujedinjenih nacija sastali sa kineskim naučnicima. Međunarodna zajednica je zabrinuta u pogledu tačnosti kineskih informacija o novom žarištu zaraze zbog kojeg su preplavljene bolnice i pogrebne službe.

Direktor SZO-a za vanredne situacije Majk Rajan rekao je na konferenciji za novinare da Kina objavljuje manje brojke o hospitalizacijama, pacijentima na intenzivnim njegama i „i naročito kada je riječ o smrtnim slučajevima“.

Zvanični dnevnik kineske Komunističe stranke pokušao je da umiri zabrinute građane tvrdnjom da je odnijeta „konačna pobjeda“ nad kovidom 19, odbacujući kritike politike strogih karantina koja je prošle godine izazvala proteste.

U međuvremenu, zdravstveni zvaničnici u inostranstvu pokušavaju da utvrde obim zaraze u Kini i načine da zaustave njeno širenje, a sve više zemalja uvodi obavezne kovid testove za putnike iz Kine, što je Peking kritikovao.

Članice Evropske unije u srijedu su se saglasile da bi putnicima na letovima iz Kine i u tu zemlju trebalo preporučiti da nose maske. Članice se takođe „snažno“ ohrabruju da uvedu obavezne negativne kovid testove za putnike iz Kine, urađene najviše dva dana pred odlazak, saopšteno je iz švedskog predsjedništva.

Preporučuje se i nasumično testiranje putnika iz Kine, testiranje otpadnih voda i promovisanje podjele vakcina.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je na konferenciji za novinare da njegova organizacija i dalje zahtijeva brže i redovnije podatke iz Kine o hospitalizacijama i smrtnim slučajevima, te da je zabrinut za živote kineskih građana.

Iznenadna odluka kineskih vlasti da ukine oštra kovid ograničenja prošlog mjeseca dovela je do brzog širenja virusa među milijardu 400 miliona stanovnika, koji nemaju mnogo imuniteta na bolest.

Analiza kineskih zdravstvenih zvaničnika pokazuju da među zaraženima preovladavaju podvarijante omikrona BA.5.2 i BF.7, pokazuju podaci koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija.

Međunarodni zdravstveni eksperti predviđaju da će u Kini ove godine biti najmanje milion smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom. Međutim, Peking je od ukidanja stroge politike prijavljivao samo pet ili manje žrtava.

„To je smiješno“, kaže stanovnik Pekinga Žang, komentarišući zvanične cifre.

„Četvoro mojih najbližih rođaka je preminulo. To je samo iz jedne porodice. Nadam se da će vlada biti iskrena sa građanima i ostaskom svijeta u pogledu stvarne situacije“.

Kineske vlasti saopštile su u srijedu da će povećati isporuku lijekova i zadovoljiti potrebe zdravstvenih institucija, staračkih domova i ruralnih područja, prenose lokalni mediji.

Kina je za utorak prijavila pet žrtava kovida, čime je zvanični broj porastao na 5.258, što je veoma nisko po globalnim standardima. Britanska kompanija „Airfinity“, koja prikuplja zdravstvene podatke, procijenila je da oko 9.000 ljudi dnevno umire od kovida u Kini.

(Glas Amerike/Rojters, arhivska foto: društvene mreže)