Skip to main content

Svi uhapšeni pušteni na slobodu, 11 prekršajnih i dve krivične prijave protiv aktivista

Građani 18. okt 2022.
2 min čitanja

Terete se za težak prekršaj po osnovu remećenja javnog reda i mira, da su navodno „udarali, gurali i povlačili štitove“ policijskih službenika.

Svi građani koji su uhapšeni tokom današnjeg protesta na Šodrošu u Novom Sadu, pušteni su večeras iz suda nakon saslušanja i nakon što su protiv njih pokrenuti prekršajni i krivični postupci. Kako saznaje Autonomija, ukupno je pokrenuto 11 prekršajnih i dva krivična postupka.

Kako se navodi u prijavi upućenoj Prekršajnom sudu u Novom Sadu od strane policije, aktivisti se terete za prekršaj na osnovu člana 179, stav 2. Zakona o prekršajima R. Srbije i pokrenut je protiv 10 građana: Vidicki Miroslava, Prelević Miloša, Silberholz Roberta, Prodanović Borislava, Jovović Radivoja, Bošković Željka, Tešanović Bojana, Jozić Suzane, Đurić Srđana i Brković Brajana.

Brković se dodatno tereti i za prekršaj iz člana 22. stav 1. Zakona o javnom redu i miru – Vređanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Ranije danas prekršajnu prijavu dobila je i Daniela Stojković.

Sa druge strane, Isidora Čeleketić je dobila krivičnu prijavu za napad na službeno lice, a Autonomija nezvanično saznaje da je i prethodna prekršajna prijava za Milenu Ruškuc u međuvremenu preimenovana u krivičnu.

Nakon izlaska iz suda, Isidora Čeleketić, predsednica Omladinske studentske akcije (OSA) rekla je večeras za Autonomiju da je nakon privođnja provela sama oko sat vremena u marici na Šodrošu, a zatim još oko dva sata u policijskoj stanci „Stari grad“, da bi tek onda bila obaveštena da se protiv nje podnosi krivična prijava za napad na policajca.

Ona je delo koje joj se stavlja na teret negirala, a po savetu advokata, dodaje, otišla je u Urgentni centar na pregled, a zatim sudu priložila medicinsku dokumentaciju.

„Rekli su mi da je napad bio lično na tog policajca zbog čega se neće svrstati pod prekršajnu prijavu, već da ću ići pod krivičnom prijavom, pod pretnjom zatvora od tri do 10 godina zatvora. Smatram da je to jedan vid zastrašivanja“, navela je Čeleketić.

Predsednik gradskog odbora Zajedno Novi Sad Radivoje Jovović predsednik GO Zajedno Novi Sad, izjavio je večeras za Autonomiju da se svi terete za težak prekršaj po osnovu remećenja javnog reda i mira, da su navodno „udarali, gurali i povlačili štitove“ policijskih službenika.

Oni su to negirali navodeći da su „pružali nenasilan otpor i na miran način izražavali nezadovoljstvo“.

„Policijski kordon je bio taj koji je pokušavao nas da zbriše sa javnog prostora koji pripada svima nama, braneći očigledno interese onih koji krše zakon. Dakle, CRBC kompanije, različitih predstavnika domaćeg i stranog prljavog kapitala koji je u sprezi sa vlastima i koji protivpravno deluje“, rekao je Jovović.

Kako je naveo, zaprećena kazna za pomenuti prekršaj je 30 do 60 dana zatvora. Strategija za naredne dane, dodaje, zavisiće od poteza policije i procene na koji način će se ubuduće braniti Šodroš i priobalje Dunava.

Podsetimo, radnici kineske kompanije CRBC danas su se nenajavljeno pojavili na Šodrošu kako bi postavili ogradu za buduće gradilište četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu. Uprkos protivljenju aktivista koji na tom prostoru borave od juna, uz pomoć interventne jedinice policije, radnici CRBC uspeli su da postave ogrdu, a aktivisti su se povukli u kamp koji se nalazi nedaleko odatle.

Dalibor Stupar