Skip to main content

Švedska i Finska potpisale protokole o pristupanju NATO-u

Planeta 05. jul 2022.
< 1 min čitanja

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde i finski šef diplomatije Peka Havisto potpisali su pristupne protokole za članstvo u NATO savezu u Briselu.

Linde je u uvodnom obraćanju poručila da će Švedska kao buduća članica alijanse doprineti bezbedsnosti svih članica, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

„Sa 32 nacije za stolom bićemo još jači i naši ljudi će biti još sigurniji dok se suočavamo s najvećom bezbednosnom krizom u poslednjih nekoliko decenija“, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i zahvalio svim članicama, posebno Turskoj, na brzom prihvatanju dve zemlje.

On je dodao da članice saveza dele vrednosti i da su snage NATO interoperabilne sa Švedskom i Finskom.

Dve države sada imaju status zvanica, a Linde je istakla kako se nada da će put do njihovog punopravnog članstva biti brz.

Danas potpisani protokol o pristupanju mora biti ratifikovan u svih 30 država članica NATO.

„Različite zemlje imaju različite procedure, pa sam pažljiv u predviđanju kada bi to moglo biti gotovo, ali računam na savezmike da proces bude brz i jednostavan“, ukazao je Stoltenberg, pocenjujući da je reč „o mesecima“.

Naglasio je da je ovo najbrži proces pridruživanja do sada u istoriji alijanse.

Zbog invazije Rusije na Ukrajinu, Švedska i Finska su odustale od tradicionalne neutralnosti, a NATO ih je zvanično pozvao da se pridruže najvećem vojnom savezu 29. juna na samitu u Madridu.

Ključne prednosti koje država dobija pristupanjem NATO su vojna zaštita, vežbe i određeno oružje, a u najekstremnijim situacijama garancija da će imati čitav pakt iza sebe ako ih neka država koja nije članica napadne, navodi RSE.

(RSE, Foto: Pixabay)