Skip to main content

Napad na novinare u BiH će se tretirati kao krivično delo

Jugoslavija 05. jul 2022.
< 1 min čitanja

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH pre dva dana je usvojio inicijativu nekoliko poslanika kojom se Veće ministara BiH obavezuje da najkasnije u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim će se napad na novinare/novinarke tretirati kao posebno krivično delo.

Kako prenosi NUNS, Inicijativu je prethodno razmatrala i Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH, koja je dala zeleno svetlo.

“Značajan porast broja napada na novinare u BiH u periodu od 2012. do 2022. godine poziva na razmatranje usvajanja izmene zakona koji će kvalifikovati napad na novinare kao posebno krivično djelo. Kao osobe koje obavljaju funkciju promovisanja slobode govora i osnovnih demokratskih načela slobodne debate i informisanja javnosti, novinari trebaju biti zaštićeni od fizičkog nasilja”, navodi se u inicijativi.

Dodaje se da je nedopustiv bilo kakav vid zastrašivanja ili ugrožavanja sigurnosti onih koji izveštavaju javnost o događajima i pojavama u društvu, pogotovo nasilničko ponašanje prema novinarima i pretnje njihovim porodicama.

(Danas, Foto: Beta)