Skip to main content

Svećlja: Vučić i Vučević učestvovali u pokušaju aneksije severa Kosova

Info 01. okt 2023.
2 min čitanja

"Vojne vežbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje četiri dana pre napada na Banjsku“

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja optužio je na današnjoj konferenciji za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića da su učestvovali u pokušaju „aneksije severa Kosova“, prenosi Koha.

Svećlja je, između ostalog, naveo da se kroz snimke koji su načinjeni dronovima i na osnovu prikupljenih dokaza vidi da su „pripreme za napad u Banjskoj vršene u Srbiji, u trenažnim centrima“.

„Na ovoj obuci su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović. Vučić je pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umešana u organizaciju ovog napada“, rekao je Svećlja.

Prema njegovim rečima, „treninzi su se odvijali na Kopaoniku, na imanju u vlasništvu Milana Radoičića“.

I generalni direktor Kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da je istraga pokazala da je „teroristička grupa koja je 24. septembra napala Kosovsku policiju u Banjskoj već duže vreme trenirala na teritoriji Srbije“, između ostalog, kako tvrdi, i na vojnom poligonu na „Pasuljanskim livadama“. On je rekao da je „Srbija grupi stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu za obuku“.

„Na osnovu dostavljenih podataka, ispostavlja se da je centar terorističke grupe bio na Kopaoniku, odnosno prostor koji je vlasništvo Milana Radoičića. Vojne vežbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje četiri dana pre napada na Banjsku“, rekao je Hodža na konferenciji za novinare.

Kosovo oduzima Radoičićevu vilu

Dželjalj Svećlja izjavio je danas da planira da vilu Milana Radoičića, koja se nalazi na jezeru Gazivode, pretvori u stanicu za jedinicu Kosovske policije sa čamcima.

Svećlja je rekao da je Radoičić vilu sagradio na zemljištu Agencije za šumarstvo Kosova i istakao da razgovara sa ministrom poljoprivrede kako bi ta imovina bila preneta na Ministrstvo unutrašnjih poslova, prenosi Kossev.

Hoćemo da je koristi Kosovska policija kao stanicu za jedinicu sa čamcima u Graničnom odeljenju, rekao je Svećlja na konferenciji za štampu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Prema zvaničnim podacima Kosovske policije i izjavama iz Beograda, u sukobu u Banjskoj su, pored jednog pripadnika Kosovske policije, ubijena trojica naoružanih Srba sa Kosova.

Kosovski ministar je kazao da se operacija Kosovske policije nastavlja i da se vrše pretrage terena, ali da izveštaji obaveštajnih službi ukazuju na više poginulih.

(Danas, Kossev, Foto: A. Kurti facebook)