Skip to main content

Ogroman prosvjed protiv vlasti u Varšavi: Ovo je najveći skup u povijesti

Planeta 01. окт 2023.
< 1 min čitanja

"Neka nitko u redovima vlasti gore nema iluzija. Ova promjena je neizbježna".

Oko milijun ljudi okupilo se u Varšavi na prosvjedu liberalne oporbe protiv politika nacionalističke vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), procjena je gradskih vlasti. Istu procjenu objavio je i ured gradonačelnika rekavši da se prosvjedovalo na poziv oporbe u središtu poljskog glavnog grada 15 dana uoči izbora.

Novinska agencija PAP, citirajući policijske informacije, prenijela je da se okupilo oko 100.000 ljudi. „Ovo je apsolutno najveći skup u povijesti Varšave“, rekla je za agenciju France presse glasnogovornica ureda gradonačelnika Monika Beuth.

Gusto zbijeni, sudionici su marširali noseći transparente s natpisima „Dosta nam je i želimo promjene“ i „Zajedno imamo snagu“. „Ništa ne može zaustaviti ovu silu“, rekao je bivši premijer Donald Tusk. „Neka nitko u redovima vlasti gore nema iluzija. Ova promjena je neizbježna“, dodao je.

Dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Poljskoj najveći oporbeni savez u zemlji – Tuskova Građanska koalicija – pozvao je svoje pristaše da izađu na ulice glavnog grada Varšave na „Marš milijuna srca“.

Proteste podržava i lijevi savez Lewica. Poljaci su pozvani na izbore 15. listopada. U svim dosadašnjim istraživanjima PiS, koji je na vlasti od 2015, vodi s jasnom prednošću. Prema istraživanju Instituta Ibris od 27. rujna, predviđa se da će vladajuća stranka dobiti 35,1 posto glasova te se može nadati trećem mandatu.

(Hina, Foto: Pixabay)