Skip to main content

Suspendovana i kažnjena profesorka Jankov: Prosveta se tiče svih nas

Građani 24. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Ono što se sa prosvetom dešava u Srbiji je najjasniji pokazatelj zašto ova i ovakva vlast opstaje ovde više od decenije"

Profesorka iz Zrenjanina Senka Jankov koja je, posle suspenzije, kažnjena smanjenjem plate zbog podrške lokalnom protestu protiv nasilja, ocenila je da se prosveta „tiče i dotiče“ svakog pojedinca.

Jankov, članica pokreta „Novi optimizam“ je kazala i da država kroz odnos i tretman prema obrazovanju “ najjasnije pokazuje za koje se vrednosti i principe zalaže“, preneo je taj pokret.

„Ono što se sa prosvetom dešava u Srbiji je najjasniji pokazatelj zašto ova i ovakva vlast opstaje ovde više od decenije“, rekla je ona.

Jankov će govoriti na 17. protestu „Srbija protiv nasilja“ u subotu 26. avgusta u Beogradu, čija tema je i stanje u prosveti.

Novi optimuzam je preneo da se Jankov, profesorka u Zrenjaninskoj gimnaziji, tri meseca suočava sa političkim optužbama, nakon što je plakat „Zrenjanin protiv nasilja“, okačila u Gugl (Google) učionici.

Jankov je kazala da je njen slučaj još jedan primer pritisaka na građane Srbije.

Navela je da tri meseca traje njena borba da dokaže da pozvati učenike na protest protiv nasilja nije stranačko delovanje i udruživanje, već, kako je kazala, profesionalizam i etičko delovanje kakvo Zakon o osnovama sistema od nje očekuje.

„Politički progon slobodnomislećih pojedinaca … pogotovo iz prosvete, jasno pokazuje da vlast želi da podjarmi i kontroliše jedinu oblast koja je sposobna da joj se ozbiljno suprotstavi… i da je dekonstruiše i razotkrije“, rekla ; je ona.

Odluka o suspenziji Jankov, kako je ranije saopšteno, povučena je, ali je kažnjena tromesečnim smanjenjem plate za 20 odsto.

(N1, foto: Autonomija)