Skip to main content

BRIKS planira proširenje sa još šest država

Planeta 24. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Pet članica grupe BRIKS trenutno čine oko 40 odsto svetske populacije i imaju udeo veći od 25 odsto u globalnom bruto domaćem proizvodu"

Članice grupe BRIKS odlučile su da pozovu šest država, među kojima su Iran i Saudijska Arabija, da postanu deo tog bloka.

To je objavio predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa na samitu u Johanesburgu.

Uz Iran i Saudijsku Arabiju, članice grupe BRIKS od 2024. godine trebalo bi da postanu i Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Egipat i Etiopija.

BRIKS trenutno čini pet ekonomija u razvoju, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, koje su postigle dogovor o proširenju bloka na ovonedeljnom samitu.

Proširenje grupe BRIKS naredne godine biće drugo, budući da se bloku, koji su 2009. formirali Brazil, Rusija, Indija i Kina, godinu dana kasnije pridružila Južna Afrika.

Pet članica grupe BRIKS trenutno čine oko 40 odsto svetske populacije i imaju udeo veći od 25 odsto u globalnom bruto domaćem proizvodu.

Prilikom objave da će se blok proširiti, uz Ramafosu su bili i lideri Kine, Brazila i Indije, Si Đinping, Luis Inasio Lula da Silva i Narendra Modi.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije došao na samit nakon što je Međunarodni krivični sud u martu izdao nalog za njegovo hapšenje po optužbi za otmicu dece iz Ukrajine. Putin je učestvovao na samitu preko video veze, dok je Rusiju u Johanesburgu predstavljao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

(Autonomija, foto: Pixabay)