Skip to main content

Šuković: Pojedini ambasadori doprinijeli stvaranju atmosfere u kojoj je normalno da sveštenstvo Crkve Srbije prijeti novinarima

Jugoslavija 14. apr 2022.
2 min čitanja

Tanja Šuković, novinar i urednik u Radio televiziji Crne Gore kazala je da je incident na Cetinju, koji se pominje u izvještaju Stejt Departmenta, bio samo očekivan nastavak dvogodišnje brutalne kampanje Crkve Srbije, njenih političkih i medijskih marioneta, prema njoj i koleginici Snežani Rakonjac, zbog autorskog dokumentarca “Svjedok božje ljubavi“, o pokojnom mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

U objavljenom izvještaju američkog Stejt Departmenta o slobodi medija, u odjeljku o Crnoj Gori, uz ostale, pominje se i slučaj kada su sveštenici SPC-a, u porti Cetinjskog manastira, onemogućili ekipi TVCG da radi svoj posao.

“Riječ je o incidentu zbog kojeg smo podnijeli krivičnu prijavu protiv sveštenih lica iz pomenute crkve”, navodi Šuković.

Podsjeća i na ono što je uslijedilo.

Aktuelni menadžment i uredništvo RTCG izrazili su bezrezervnu podršku popovima srpske crkve, a svoje radnike, koji su u toj kući stvarali više decenija, izložili su diskreditaciji, degradaciji, osudama i perfidnim sumnjama da su u Cetinjskom manastiru bili privatno sa ciljem da podižu tenzije uoči ustoličenja Joanikija Mićovića. Kao posebno neobičan detalj izdvajam i pitanje potpredsjednice Savjeta RTCG, inače predsjednice Sindikata medija (organizacije koja bi trebalo da brani prava medijskih radnika) zašto protiv ekipe TVCG nije pokrenut disciplinski postupak?!”, ističe Šuković.

Dalje navodi da je za nju važno što je “slučaj“ prepoznat kao jedan od više primjera ugrožavanja medijskih djelatnika u Crnoj Gori, u proteklih godinu dana.

“Ali, ono što želim da naglasim je sljedeće – incident koji se pominje u izvještaju Stejt Departmenta bio je samo očekivan nastavak dvogodišnje brutalne kampanje Crkve Srbije, njenih političkih i medijskih marioneta, prema meni i koleginici Snežani Rakonjac, zbog autorskog dokumentarca „Svjedok božje ljubavi“, o pokojnom mitropolitu Amfilohiju Radoviću”, kazala je Šuković.

Kako je dodala, iako su se koleginica Rakonjac i ona zbog neprekidne hajke i prijetnji kojima su bile izložene obraćale svim relevantnim adresama, zapadnim ambasadama, uključujući i SAD-a, Delegaciju EU i drugim organizacijama, reakcije su potpuno izostajale.

“Crkva Srbije bila je njihov dobrodošao politički saveznik. Zbog takve političke odluke, predstavnici zapadne demokratije uporno su ignorisali očigledno i zatvarali oči pred anomalijama da je ta vjerska organizacija nedodirljiva i da se lažno nameće kao luča demokratskih promjena”, kazala je Šuković.

Zatim je poručila.

“Žalosna je činjenica da su upravo takvim stavom i pojedini ambasadori zapadnih zemalja doprinijeli stvaranju atmosfere u kojoj je normalno da sveštenstvo Crkve Srbije prijeti novinarima, naročito onima koji nijesu njihove apologete, vjernici i(li) se izjašnjavaju kao nacionalni Crnogorci. Preostaje samo da se nadamo da će iz svega ovoga biti izvučena valjana pouka. Da bismo zaista vjerovali u vrijednosti zapadne civilizacije kao što je sloboda medija, svi slučajevi napada i zastrašivanja novinara moraju biti tretirani jednako i nepristrasno, bez obzira na to ko je napadnut i ko je napadač”, zaključila je Šuković.

(CdM, Foto: Pobjeda)