Skip to main content

Šmit: Dodik ne može da vodi politiku kao parni valjak, preporučujem da razmisli

Jugoslavija 14. apr 2022.
3 min čitanja

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Miorad Dodik ne treba da vodi politiku kao “parni valjak” i da “kada sudija svira kraj, treba stati”.

„Ja mu mogu samo savetovati da ne vodi politiku kao ‘parni valjak’. Politika se sastoji od saradnje, razmišljanja i mudrosti. Ako je bio nervozan i ne zna kuda, onda se pravi veliki i jak“, kazao je Šmit za N1 Sarajevo.

Dodik je juče izjavio da neće poštovati Šmitovu odluku da se poništi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, već da će taj zakon danas biti objavljen u Službenom glasniku RS.

Preporučujem da razmisli kakve posledice to može imati ne samo po njega, već i za one koji će poslušati te pogrešne naredbe. Moraju se poštovati odluke i odluke međunarodne zajednice. Pogled u Dejtonski ugovor i Aneks 10, član 5. će pomoći” rekao je Šmit.

U članu 5 Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma navedeno je da Visoki predstavnik “ima ovlašćenje za konačnu interpretacije Sporazuma o civilnom sprovodjenju mirovnog rešenja”.

Visoki predstavnik je naglasio da su njegovu odluku o suspenziji spornog zakona u RS podržale sve članice Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIK), osim Rusije koja je, kako je rekao, odlučila da suspenduje svoje učešće u radu PIK-a.

Šmit je još kazao da je Nemačka “već prekrižila neke projekte pomoći za Trebinje”, a da je Velika Britanija uvela sankcije Dodiku i predsednici RS Željki Cvijanović. Prema njegovim rečima, te sankcije nisu usmerene protiv građana, već pogrešne politike.

“Ako igrate fudbalsku utakmicu, morate se pridržavati pravila. Kada sudija odsvira, morate stati, prestati, zaustaviti se. Kada sudija izvuče žuti karton to se upiše. Ako neko misli da za njega sve to ne važi i da može narediti da igra ide dalje, onda je za njega igra završena”, kazao Šmit.

Visoki predstavnik u BiH je istakao da on želi da institucije BiH donose odluke, navodeći da je to jedan od razloga zbog kojih je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS.

“To znači da ovaj slučaj treba biti odlučen na Ustavnom sudu. U decembru sam pisao parlamentu BiH i rekao – sedite, spremni smo da pomognemo, to mora biti državni zakon, a ne deset do 15 različitih zakona. Mora se razmisliti kakva opterećenja dolaze za građane Trebinja, Banjaluke i drugih gradova ako nastave ovako”, rekao je Šmit.

Na pitanje šta će uraditi ako osporeni zakon stupi na snagu, on je kazao da Tužilaštvo mora doneti odluku. Komentarišući to što Specijlane jedinice policije RS čuvaju Dodika jer su, kako je navedeno, stigle informacije da mu je ugrožena bezbednost, Šmit se nasmejao.

“Od svih se traži da izvrše svoje obaveze. Nije reč o tome da moraju praviti barikade, to je glupost. Neko je preuzeo odgovornost i obaveze prema svojim ljudima i treba ih u mandatu obavljati pravilno i korektno. Takvim izjavama stvari se još više potpiruju”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, ne mogu se vlastiti narod i administracija da odgovaraju za Dodikove postupke.

“Zamislite situaciju da neki državni službenik u Banjaluci treba da donese odluku. Prepušten je sam sebi i na ledini. A te barikade, očito je postoje neke duhovne barikade koje treba otkloniti”, zaključio je Šmit.

Komentarišući Dodikovu konstataciju da je on turista u BiH i da je vreme da “kupi kartu u jednom smeru za Berlin”, Šmit je kazao da je on taj koji odlučuje gde ide.

“Sve dok međunarodna zajednica vidi potrebu da bude prisutna u Sarajevu, naravno da ću ostati. To je obaveza koju sam preuzeo. Kada vidimo priču o sankcijama, možda bi Dodik trebalo razmisli za koje zemlje on može kupiti kartu da u njih otputuje”, naveo je on.

Šmit je ocenio da ne moraju svi u BiH imati isto mišljenje da bi razumno i odgovorno razgovarali, dodavši da njegov poziv za razgovor važi za sve, kako za Dodika, tako i za druga dva člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšiča, ali i lidera HDZ BiH Dragana Čovića.

“Ne želim da nekoga uteram u ćorsokak, već želim da potaknem da se vode razgovori”, rekao on, dodavši da se može sastati s Dodikom kada god on to bude želeo.

(Beta, Foto: N1)