Skip to main content

Šuković: Neću registrovati Antenu M kao crkveno glasilo da bih postao bijeli međed pred crnogorskim pravosuđem

Jugoslavija 14. феб 2024.
2 min čitanja

"Sačekaćemo da vidimo da li je, kao u slučaju Bobana Batrićevića, na djelu djelatna sprega rusko-velikosrpskih medijskih agentura i crnogorskog tužilaštva"

Glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković poručio je da neće obući crnu mantiju i registrovati Antenu M kao crkveno glasilo, da bi, kako je rekao, postao bijeli međed pred crnogorskim pravosuđem.

Šuković je to saopštio povodom odluke Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da formira predmet po prijavi prosrpskog glasila „Borbe“ koja je pitala ODT da li će biti pokrenut postupak protiv Antene M, Darka Šukovića i Miljana Vešovića zbog navodnog govora mržnje u teksta koji je objavljen na portalu Antena M pod naslovom „Kako je počeo građanski rat u Crnoj Gori“.

„U vezi vaših pitanja od 8. februara, obavještavamo vas da je u ODT u Podgorici, tragom Vaših pitanja formiran predmet i dat u rad postupajućem tužiocu“, naveo je ODT u odgovoru.

Komentarišući prijavu, Šuković u izjavi za Pobjedu kaže da je posrijedi još jedan pokušaj gušenja prava na slobodnu riječ i misao.

„Najradije bih rekao da se cirkus nastavlja, kad iz iskustva ne bih znao da je posrijedi još jedan pokušaj gušenja prava na slobodnu misao i riječ. Sačekaćemo da vidimo da li je, kao u slučaju Bobana Batrićevića, na djelu djelatna sprega rusko-velikosrpskih medijskih agentura i crnogorskog tužilaštva ili će tužilac ovoga puta, pošto ispuni formalnu obavezu prema zakonu i dostavljačima, odbaciti budalastu prijavu portala čiji naziv iz higijenskih razloga neću pomenuti“, rekao je Šuković.

Šuković, ipak, kaže da uprkos tome, ne planira da svoj medij registruje kao crkveno glasilo.

„Kako god bilo, ne planiram da obučem crnu mantiju i registrujem Antenu M kao crkovno glasilo, da bih postao de facto bijeli međed pred crnogorskim pravosuđem. Da zaključim, ova vlast stvarno čudno piše EU“, poručio je Šuković.

Podsjećamo, zbog kritike stavova visokih sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, pred podgoričkim Sudom za prekršaje 22. januara počelo je suđenje istoričaru i profesoru Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Bobanu Batrićeviću.

Povod je kolumna iz avgusta 2023. na portalu Antene M u kojoj je kritikovao stavove mitropolita SPCJoanikijai episkopa Metodija a kojima su njih dvojica veličali ratnog zločinca Dražu Mihailovića.

Tužilaštvo ga tereti za vrijeđanje po vjerskoj pripadnosti, zbog čega mu prijeti novčana ili kazna zatvora do 60 dana.

(tekst i foto: AntenaM)