Skip to main content

Suđenje Dragani Arsić odloženo jer se tužilja nije pojavila na sudu

Info 04. мај 2022.
3 min čitanja

Pet tužbi protiv aktivista podenli predstavnici kompanije Galens

Ročište po tužbi suvlasnice kompanije Galens Sanje Petrić protiv aktivistkinje pokreta Odbranimo šume Fruške Gore Dragane Arsić odloženo je danas za 30 septembar, jer se tužilja nije pojavila. Kako je sudu prezentovala njena punomoćnica Jelena Milanović, Sanja Petrić nije mogla da prisustvuje suđenju zbog zdravstvenih razloga, ali je sudu predočeno da se ne protivi saslušanju Dragane Arsić.

Dodala je i da ostaje pri tužbenim zahtevima i predlozima. Podsetimo, Petrić u tužbenom zahtevu za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti te povrede prava na imovinu potražuje nadoknadu od 800.000 dinara.

Obrazac SLAPP tužbi

Punomoćnik Dragane Arsić Mihailo Pavlović, usprotivio se predlogu da Arsić danas sama bude saslušana i zatražio istovremeno saslušanje na narednom ročištu, između ostalog kako bi tužena i tužilja slušale iskaze i eventualno mogle da postavljaju pitanja jedna drugoj. Pavlović je upozorio i da je ovo karakterističan obrazac po kojem se odvijaju suđenja po SLAPP tužbama u svetu, zbog kojeg se one odbacuju radi zloupotrebe prava.

Takođe, Pavlović je sudu prezentovao i dopis Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kojim se potvrđuje da je propala nominacija bukovih šuma za stavljanje na listu UNESCO-ve prirodne baštine zbog toga što se prekomerno seče i devastiraju šume što, kako je naveo, opravdava sve navode odbrane o ugroženosti javnog interesa u ovom slučaju.

Punomoćnica Sanje Petrić tražila je da se dopis izuzme iz predmeta jer nosi datum 10. mart 2022. godine, ističući kako je ovo suđenje počelo 11. marta. Odbrana se tome usprotivila, navodeći da je tek nedavno došla u posed dokumenta te da nije u pitanju krivični postupak.

Podsetimo, Petrići su protiv Dragane Arsić podneli istovetnu tužbu za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Nebojše Petrića, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu, u kojoj takođe traže odštetu u iznosu od 800.000 dinara. Među pet tužbi nalazi se i ona za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, uz koju je zatražena kazna od godinu dana zatvora za Arsić, a protiv nje i Nikole Arežine iz Udruženja “Fruškać” podneta je i tužba za pretrpljenu materijalnu štetu zbog presecanja ograde na dva mesta i presecanje katanca na kapiji, za šta je zatražena odšteta od 200.000 dinara. Tužba je podneta i protiv Dragane Arsić, Nikole Arežine, Dušana Tomića i Petra Živanovića zbog “smetanja državine” od strane Sanje Petrić, u okviru koje je nedavno već održano pripremno ročište, a nastavak zakazan za 24 maj.

Spisak za ulazak

Valja istaći da je pre početka današnjeg ročišta sudsko obezbeđenje imalo spisak po kojem je puštala zainteresovane predstavnike javnosti da prisustvuju suđenju, a da medijima prvobitno nije bilo dozvoljeno da prisustvuju. Nakon interesovanja kod predstavnika obezbeđenja, novinaru Autonomije i VOICE-a dozvoljeno je prisutvo, dok je koleginica Dragana Kovačević Prica sa Radija 021 ostala pred sudom, da bi na kraju ušla zajedno sa još par građana zahvaljujući reakcije advokata odbrane.

Pavlović je tražio i da se to razjasni, a sudiji je predočio i da ne postoje zakonski razlozi za ograničenje prisustva javnosti. Sudija je upozorila da je spisak dostavljen od strane odbrane, da bi Pavloić potvrdio da je reč o građanima koji su se javili odbrani i izrazili želju da prisustvuju suđenju, ali da on ne može ni na koji način da garantuje ko će zaista i doći u sud.

Nakon ročišta, u izjavi za medije, Pavlović je kazao da nije prvi put da ima problema sa prisustvom javnosti suđenjima, ali je precizirao da ni u jednom trenutku ni u jednom od pomenutih postupaka javnost nije isključena.

„Da bi se isključila javnost, sud mora da donese formalno rešenje i da isključi javnost u datom postupku. To se nije desilo niti postoje razlozi za takvo isključenje“, rekao je Pavlović dodajući da zbog toga ne postoji nikakva obaveza prijavljivanja za praćenje suđenja.

Napomenuo je i da će, ukoliko se nastavi sa praksom ograničavanja prirustva javnosti bez opravdanog i razumnog razloga, to biti bitna povreda postupka i pre nego što se on okonča. Mediji bi, dodaje, takođe trebalo da na to ukazuju.

„Vi možete da skrenete pažnju sudu ili predsedniku suda ili Visokom savetu sudstva da postoji limitiranje javnosti bez sudske odluke, a uprkos tome što kapaciteti velike sudnice to dopuštaju“, rekao je Pavlović.

Nastavak ovog suđenja zakazan je za 30. septembar u 11 časova, a pre toga će se Dragana Arsić u sudnici, po osnovu drugih tužbi kompanije Galens, naći već 17. maja.

Dalibor Stupar (Autonomija)