Skip to main content

Sud odbio tužbeni zahtev Nebojše Petrića protiv Dragane Arsić

Vojvodina 28. дец 2022.
< 1 min čitanja

Suvlasnici kompanije Galens su početkom godine uputili niz tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać"

Odbačen je tužbeni zahtev vlasnika „Promista“ Nebojše Petrića protiv aktivistkinje Dragane Arsić.

U pitanju je prvostepena odluka Osnovnog suda u Novom Sadu.

Suvlasnik „Galensa“ i „Promista“ je od aktivistkinje Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ (OŠFG) ovom tužbom tražio naknadu nematerijalne štete za povredu ugleda i časti i nanošenje teške duševne boli, uz odštetni zahtev od 800.000 dinara.

Na poslednjem ročištu u ovom parničnom postupku, direktor firme „Promist Milija“ Pavlović izjavio je da sporni protest zbog kog su aktivisti tuženi nije uticao na poslovanje firme čiji je on direktor, kao i da je firma svrstana u prvih 100 u Srbiji po uspešnosti.

Podsetimo, zaključen je i postupak po tužbi suvlasnice Galensa Sanje Petrić protiv aktivista Pokreta OŠFG i Udruženja „Fruškać“ za smetanje državine.

Osim toga, Sanja Petrić je odustala od privatne krivične tužbe protiv aktivistkinje Dragane Arsić u kojoj je tražila kaznu od godinu dana zatvora.

Suvlasnici kompanije Galens su početkom godine uputili niz tužbi protiv članova Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ i Udruženja „Fruškać“, a ukupna vrednost tužbenih zahteva protiv ova dva udruženja je oko dva miliona dinara.

Aktivisti i pravni stručnjaci ocenili su da je reč o SLAPP tužbama. Takozvane SLAPP tužbe relativno su nov vid pritiska na medije, aktiviste i uopšte one koji pokušavaju da zaštite javni interes.

(021, foto: Autonomija)