Skip to main content

CEMI: Parlamentarna većina nastavlja sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka

Jugoslavija 28. dec 2022.
< 1 min čitanja

"Antidemokratsko djelovanje Crnu Goru vodi u još dublju političku krizu koja će izvjesno rezultirati suspenzijom pregovora sa EU i međunarodnom izolacijom"

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) najoštrije osuđujuje, kako su saopštili, protivustavno djelovanje parlamentarne većine koja kroz usvajanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka Crne Gore.

„Parlamentarna većina sastavljena od 41 poslanika ne može mijenjati principe sprovođenja izbornog procesa koji su već definisani Ustavom i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, za koje važi pravilo da se mogu mijenjati samo dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika“, ističu u CeMI-ju.

Kako iz te organizacije navode, usvajanje zakonodavnih rješenja koja su u očiglednoj suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, u trenutku potpune nefunkcionalnosti Ustavnog suda je svjesno usmjereno ka potpunom urušavanju ustavnog sistema Crne Gore. Pored izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, vladajuća većina je prije par sedmica usvojila na isti način i izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, potpuno zanemarujući Ustav Crne Gore i preporuke Venecijanske Komisije.

Kazali su da zloupotrebljavajući nefunkcionalnost Ustavnog suda u političke svrhe, parlamentarna većina u kontinuitetu pokazuje zabrinjavajuće antidemokratske manire, koji moraju naići na osudu cjelokupne domaće i međunarodne javnosti.

Dodaju da ovo nije prvi put da parlamentarna većina, koja nije uvijek ista već se mijenjala, uključujući iz slučaja u slučaj skoro sve parlamentarne partije ruši svojim neustavnim potezima Ustav.

Iz CeMI-ja pozivaju sve partije, a posebno sadašnju parlamentarnu većinu, da stave van snage ove zakonske izmjene i uzdrže se od sličnih poteza u budućnosti.

„Do izlaska iz političke i institucionalne krize nije moguće doći ukoliko parlamentarna većina gotovo svakog dana krši Ustav. Antidemokratsko djelovanje parlamentarne većine uvodi Crnu Goru u još dublju političku krizu koja će izvjesno rezultirati suspenzijom pregovora sa Evropskom Unijom i međunarodnom izolacijom države“, istakli su iz CeMI-ja.

(Antena M, foto: N1)