Skip to main content

Sud časti NDNV: Ugrožena autonomija redakcije Ruske slovo

Autonomija 30. sep 2021.
< 1 min čitanja

Sud časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) izražava zabrinutost zbog ugroženosti autonomije redakcije „Ruske slovo“ prilikom imenovanja glavne i odgovorne urednice nedeljnika čiji je osnivač Nacionalni savet Rusina.

„Prema informacijama iz redakcije tog medija, koje je primio Sud časti NDNV, za glavnu i odgovornu urednicu izabrana je supruga predsednika Nacionalnog saveta Rusina, čime se postavlja pitanje objektivnog informisanja o radu Nacionalnog saveta, s obzirom na to da je upravo Savet osnivač tog medija“, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor Novinsko-izdavačke ustanove „Ruske slovo“ izabrao je Olenu Plančak Sakač za glavnu i odgovornu urednicu uprkos stavu redakcije, koja je podržala njenog protivkandidata i dosadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Ivana Sabadoša.

„Sud časti NDNV-a sa zabrinutošću konstatuje da je izborom nove glavne i odgovorne urednice prekršena tačka 6, poglavlja III Kodeksa novinara Srbije koja se odnosi na sukob interesa, naglašavajući da izbor urednika čiji se bliski članovi porodice bave politikom ili su javni funkcioneri može prouzrokovati stvaran ili prividan sukob interesa“, piše u saopštenju.

NDNV je podsetio javnost da je odluka Upravnog odbora NIU „Ruske slovo“ problematična i iz ugla Internog etičkog medijskog kodeksa, koji je potpisan između izdavača i Nacionalnog saveta uz podršku NDNV-a.

Pomenuti interni kodeks obavezuje „Ruske slovo“ da profesionalno izveštava, a Nacionalni savet rusinske nacionalne manjine da se ne meša u uređivačku politiku medija čiji je osnivač.

(Autonomija)