Skip to main content

BCBP: Puštanje Koluvije neozbiljno

Info 30. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predrag Petrović ocenio je da puštanje iz pritvora prvookrivljenog u slučaju „Jovanjica“ Predraga Koluvije nema osnova kao i da Srbija postaje „dominantno mafijaška država“.

„Budući da je tužilaštvo tu plantažu okarakterisalo kao najveću u Evropi za uzgoj marihuane, puštanje Кoluvije deluje veoma neozbiljno. S obzirom na to da su uživali veliku zaštitu aktivnih i bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i pripadnika Bezbednosno informativne agencije (BIA) i da su koristili tajnu komunikaciju, to ukazuje da nema osnova za puštanje i da vlast ide ka tome da ‘opere’ Кoluviju“, rekao je Petković za novi broj nedeljnika NIN, uz podsećanje da je Koluvija „ranije bio u društvu visokih funkcionera vlasti“.

Petrović je naveo da ne vidi da postoji borba protiv organizovanog krimnala u Srbiji.

„Ne vidim da postoji. Ne postoji nijedan ozbiljan slučaj. Imamo Belivuka i Jovanjicu, ali organizovani kriminal uvek podrazumeva otkrivanje veza sa vlašću, barem sa pojedincima iz vlasti“, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima. „Belivukova grupa je velikom brzinom narasla u ozbiljnu i to nije bilo moguće bez podrške i žmurenja vlasti na oba oka“.

On je rekao da u Srbiji „imamo partijsku i policijsku i mafijašku državu, s tim što ovo postaje dominantno mafijaška država„, kao i da možemo da zaključimo da će „mafijaška država u sebe usisati policijsku državu, da će koristiti instrumente policijske države“.

„Dosta podseća na situacije u Latinskoj Americi koje su opisane u serijama i filmovima – Narkos Srbija, s tim da se u zemljama Latinske Amerike barem neki delovi vlasti bore sa organizovanim kriminalom“, napomenuo je Petrović.

(Beta)