Skip to main content

Subvencije za skladištenje pšenice, kukuruza i maline

Ekonomija 14. јун 2011.
< 1 min čitanja

Vlada Srbije usvojila je na telefonskoj sednici Uredbu o subvencionisanju troškova skladištenja pšenice, kukuruza i zamrznute maline ovogodišnjeg roda u javna skladišta.
Odlukom resornog ministra Dušana Petrovića istovremeno je usvojeno i pet pratećih pravilnika kojima se definiše pravni okvir za početak uključivanja hladnjača u sistem javnih skladišta za poljoprivredne proizvode.
Kako je objasnio pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović, podnosilac zahteva ima pravo na podsticajna sredstva za skladištenje za period najviše do šest meseci u iznosu od 50 odsto troškova.
On je precizirao da će Ministarstvo poljoprivrede i trgovine snositi 50 odsto troškova skladištenja.
Kao primer je naveo skladištenje četiri kategorije malina – roland, griz, blok i polublok koji će redom biti subvencionisani od 1.200, 1.000, 1.000 i 800 dinara po toni.
Milovanović je naglasio da će ministarstvo na taj način proizvođačima, u trenutku žetve i berbe, kada je ponuda najveća a cene najniže, omogućiti da određene količine robe povuku sa tržišta i pozitivno utiče na cenu tako što će deo troškova preuzeti na sebe.
On je napomenuo da će roba po osnovu te uredbe biti skladištena u ovlašćenim javnim skladištima, odnosno hladnjačama, dodajući da je u toku licenciranje hladnjača, dok su skladišni kapaciteti u silosimna 70.000 tona, sa tendencijom povećanja.

(agencije)