Skip to main content

Granice na Balkanu su povučene

Jugoslavija 14. jun 2011.
2 min čitanja

Državni ministar inostranih poslova Nemačke Verner Hojer izjavio je da u Nemačkoj polaze od toga da su granice na Balkanu sada povučene, Hojer je rekao da je to realnost koju niko ne treba da dovede u pitanje. On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se Srbija odlučila za budućnost i Evropu, ali je istovremeno upozorio da takav razvoj nije moguć bez dobrosusedskih odnosa.
„Kao i ranije kod proširenja Unije važi da je potrebno priznanje teritorijalnog integriteta svih susednih država“, poručio je Hojer.
Hojer rekao je da ta zemlja snažno podržava evropsku perspektivu Srbije, ali da su za proširenje Unije bitni dobrosusedski odnosi i saradnja.
„Snažno podržavamo evropsku perspektivu Srbije. Isto tako znamo da na tom putu nema ustupaka, da moraju biti ispunjeni svi uslovi, kako saradnja s Hagom, tako i u vezi dijaloga Beograda i Prištine očekujemo konkretne rezultate“, rekao je Hojer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

On je pohvalio Srbiju za hapšenje i izručenje haškog optuženika Ratka Mladića, čime je, kako je naveo, Srbija uputila jasan signal na putu ka EU.
„Čestitam Srbiji na tom koraku i znam da nije bio lak“, dodao je Hojer ukazujući da moraju slediti dalji koraci i da će Nemačka svakako podržati Srbiju na tom putu.
Kada je reč o privrednoj saradnji Hojer je naglasio da je ta dimenzija veoma važna i da Nemačka ceni da srpska privreda poziva nemačke firme da ulažu, ali je dodao da je veoma važno da se poboljšaju uslovi za investicije, postigne veća transparentnost i veća pravna bezbednost.
Đelić rekao je da će Srbija učiniti sve da „obezbedi podršku Nemačke i drugih članica EU da bi dobila ne samo status kandidata, već i datum za početak pregovora o članstvu u EU za proleće 2012“.
„Ne očekujemo to kao nagradu i privilegiju, već smo svesni da moramo da radimo na daljoj saradnji s Tribunalom, sprovedemo ambiciozni reformski plan i budemo činilac stabilnosti u regionu“, dodao je Đelić.
Za Srbiju je Nemačka, kako je rekao, najveći trgovinski partner, i jedan od najvećih investitora i to će biti i u budućnosti.
„Očekujemo da oporavak industrije Srbije bude vezan za Nemačku“, istakao je Đelić.
Podsetivši da je Nemačka u poslednjih sedam godina iskoristila mogućnosti koje nude nova tržišta, kao što je na primer Indija, Đelić je rekao da su mogućnosti da se Srbija probije na ta tržišta mnogo veća preko Nemačke, nego da idemo sami. On je podsetio i da je Nemačka najveći pojedinačni donator Srbiji sa preko 900 miliona evra u poslednjih deset godina. Pored toga, izrazio je i očekivanje da će Srbija sa Nemačkom raditi na mnogo projekata u okviru Dunavske strategije.
Kada je reč o problemu lažnih azilanata, Đelić je izrazio zadovoljstvo što je u Nemačkoj značajno opao broj lica iz Srbije koja traže azil.
Nakon razgovora sa Đelićem, Hojer se sastaje sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i sa predsednikom Srbije, a već je razgovarao sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

(Autonomija.info)