Skip to main content

Subotica: Šta sve plaćamo drugima jer ne možemo sebi

Autonomija 29. dec 2012.
2 min čitanja

Što se tiče obećanog kresanja lokalnih troškova, subotička vlast se, brže bolje, potrudila da od ukupno 357 ovisnika o gradskoj sisi, u poslednja tri meseca, zaposli još 22 friška budžetska ovisnika.

Najvišu platu u subotičkoj lokalnoj vlasti ima gradonačelnik sa 150.546 dinara, zatim predsednica gradske Skupštine u iznosu od 126.523 dinara. Zamenik gradonačelnika prima 110.507, a njegova četiri pomoćnika (koji najviše pomažu u ravnomernom raspoređivanju budžetskih sredstava među sobom), kao i sekretar Skupštine primaju 101.010 dinara. Devet udomljenih članova Gradskog veća i skupštinski funkcioneri imaju mesečna primanja iznad 100.000 dinara, a načelnica Gradske uprave prima 112.591 dinara bez uračunatih dnevnica i dodatnih raznoraznih stimulacija.

Na sednici Skupštine grada Subotice u četvrtak, zbog nepripremljenosti odbornika, skinuta je tačka dnevnog reda o donošenju zaključka o prihvatanju izveštaja revizora o budžetu za 2011. godinu.

Zbog olakšavajuće napredne okolnosti jer ne participiraju u lokalnoj vlasti, Srpska napredna stranka je, pozivajući se na izveštaj revizora, podnela amandman na novi budžet u kojem je zatraženo smanjivanje plata lokalnih funkcionera zbog tvrdnji da je bivši gradonačelnik, januara ove godine, bez pravnog osnova, povećao plate svim zaposlenim u lokalnoj upravi od 30 do 80 odsto što je građane Subotice koštalo dodatnih 210 miliona dinara.

Velikom većinom glasova odbornici grada Subotice su odbili da im se umanje ionako “niske” plate.

Naši precenjeni odbornici nisu stigli detaljno da prouče izveštaj državnog revizora o gradskom budžetu i njegovom trošenju tokom 2011. godine, a u kojem se nalazi pregršt nepravilnosti zbog kojih je gradski budžet pretrpeo višemilionsku štetu.

Tako je, suprotno Zakonu o budžetskom sistemu, Grad Subotica za stipendiranje dece zaposlenih isplatio više od 11 miliona dinara, za plaćanje troškova školovanja zaposlenih u lokalnoj upravi (onih koji su na trećoj i četvrtoj godini fakulteta) potrošeno je više od dva miliona dinara.

U zdravom telu zdrav duh 

Novac građana se nije štedeo ni kada je u pitanju zdravlje naših vlastodržaca, što je zahtevalo nabavku dioptrijskih naočara i kontaktnih sočiva za zaposlene, a za stomatološke usluge je isplaćeno gotovo tri i po miliona dinara.

Nadležni rasipnici u lokalnoj samoupravi su potrošili 21 milion dinara suprotno Zakonu o budžetu i za usluge javnog informisanja (385 hiljada), za usluge po ugovoru o delu (oko 4,5 miliona ), kao i prenos sredstava udruženjima građana bez javnog konkursa koji iznosi 12 miliona dinara.

Bez sprovedenog postupka javne nabavke odgovorna lica su platila 27,5 miliona dinara za: usluge hotela i restorana više od dva miliona dinara, nabavka ozvučenja i rasvete 788 hiljada dinara, nabavka sitnog inventara 793 hiljade dinara, održavanje higijene, za urbanu opremu i dečija igrališta na Paliću 23 miliona dinara, a za nastup estradnog umetnika povodom Dana grada izdvojeno je 1,8 milion dinara.

S obzirom da se ispostavilo da je zdravlje lokalnih zaposlenika naša prva obaveza, jer sve što sada ne uložimo u njih, njihovo zdravlje, kao i zdravlje njihove dece, višestruko će nam se osvetiti prilikom finansiranja njihovih eventualnih budućih zdravstvenih tegoba.

Zato predlažem gradskim Očevima i Majkama da prestanu da štede jer samo zdrav lokalni funkcioner ima potencijala i snage da zaštiti interes nas građana.

Zahtevam da se do sledeće sednice gradske Skupštine u 2013. godini ovaj spisak temeljno produbi i da se obezbede dodatna sredstva za zaposlene u gradskoj vlasti za proširenje dodatnih usluga kao što su: finasiranje sportsko-rekreativnih aktivnosti, letovanje i zimovanje, relaksacija, meditacija, masaža, velnes&spa sadržaji, kućni ljubimci, kućne pomoćnice i higijeničarke, logoped, frizer, pedikir i manikir, kozmetičar, solarijum, akupunktura i akupresura, estetska hirurgija, ravna stopala, nadogradnja kose, trajno uklanjanje stidnih dlačica, i mnoge druge usluge od javnog značaja, a u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Subotice.

Natalija Jakovljević (Autonomija)