Skip to main content

Subotica: Novinaru zabranjen ulaz u sud zbog diktafona

Vojvodina 06. мар 2024.
1 min čitanja

"Dozvoljavaju unošenje mobilnih telefona sa kojima se može napraviti fotografija ili audio i video zapis, ukoliko neko to želi da uradi u tajnosti, a ne dozvoljavaju da novinar unese diktafon koji mu je radni alat"

Novinar nedeljnika na mađarskom jeziku „Čaladi kor“ i internet portala „Sabad Mađar so“ Imre Tot danas je bio onemogućen da uđe u zgradu suda u Subotici jer je obezbeđenje tražilo da preda diktafon na ulazu.

Kako je pojasnio za Autonomiju, Tot je trebalo da prati ročište pred Višim sudom u Subotici, koje je bilo otvoreno za javnost, u sporu Ranke Kašiković protiv Gerontološkog centra Subotica zbog političkoog mobinga.

U svojstvu svedoka trebalo je da bude saslušan pokrajinski sekretar za privredu i turaizam Nenad Ivanišević, koji je ranije bio direktor Gerontološkog centra.

„Po mom saznanju, nisam ja jedini novinar koji nije pušten danas u sudnicu“, rekao nam je Tot.

Kako nam je ispričao, radnik obezbeđenja na ulazu u sud nije ga pustio unutra, jer je prilikom ulaska među Totovim stvarima uočio diktafon koji je zatim hteo da mu oduzme.

„Ja sam mu saopštio da on nema prava da od mene oduzme diktafon, da sam ja novinar, a da na tom diktafonu imam neke osetljive informacije koje iz ruke ne dajem nikome“, istakao je Tot.

Dodao je da diktafon ne spada u opasne predmete poput noža ili pištolja koji se inače oduzimaju na ulasku u sud.

„Oni dozvoljavaju unošenje mobilnih telefona sa kojima se može napraviti fotografija ili audio i video zapis, ukoliko neko to želi da uradi u tajnosti, a ne dozvoljavaju da novinar unese diktafon koji mu je radni alat“, naveo je Tot.

Dodao je da je radniku obezbeđenja predočio da je svestan da u slučaju da napravi tajni snimak diktafonom u sudnici može biti krivično gonjen, ali da obezbeđenje ipak nema pravo da mu ga oduzme.

Radnik obezbeđenja imao je uniformu i oružje, ali ne i identifikacioni broj ili ime na uniformi, a odbio je da se predstavi Totu i nakon nekoliko zahteva koje mu je novinar uputio.

(Autonomija)