Skip to main content

Subotica: Novi vlasnik obnavlja fasadu jedne od najlepših kuća u Ulici braće Radić građene u stilu secesije

Lokalne samouprave 28. okt 2021.
2 min čitanja

U toku je obnova ulične fasade jedne od najlepših prizemnih kuća u Ulici braće Radić, građene u stilu secesije, koja već 114 godina privlači poglede prolaznika delovima fasade na kojima se nalaze motivi suncokreta. Kuću je 1907. godine podigao Janoš Kočmar, po projektu Šalge Maćaša.

Kuća je valorizovana kao objekat od vrednosti i nalazi se u okviru zaštićene celine Ulice braće Radić. Nedavano je dobila i novog vlasnika koji će nakon obnove objekta da živi u njoj sa svojom porodicom.

Primer dobre prakse očuvanja vrednih objekata

Arhitektica iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) Subotica Gordana Prčić Vujnović kaže za Magločistač da je Zavod prošle godine pripremio uslove i da novi vlasnik objekta ima odobrenje za izvođenje radova i od Grada.

„Krenuli su sa radovima, gipsan i elementi su tamo i oni se ne diraju, oni su u dobrom stanju. Takođe, svi suncokreti su tamo – proverili smo. Stolarija ostaje drvena, delom je ona već i zamenjena, ostao je još neki prozor da se sredi. Kapija će takođe biti popravljena, pa se nadam da će sve biti kako treba“, navodi Prčić Vujnović.

Prema njenim rečima, stari vlasnik je ranije već krenuo nešto delimično da radi, pa je deo koji je loše urađen kod kapije nasleđen i biće popravljen.

„MZZSK je konzervatorski nadzor, ali ćemo po našoj dužnosti povremeno da izađemo i pogledamo šta se dešava i kako napreduju radovi“, kaže Prčić Vujnović.

Ona ocenjuje da je ovo još jedan primer dobre prakse i da je Ulica braće Radić polako krenula da se sređuje.

Kuća pod rednim brojem 52 je L osnove, u ritmičnom nizu ima pet prozorskih otvora. Iznad, u pravougaonom polju, smeštena je floralna dekoracija i to u vidu suncokreta, čestog motiva secesije koji simboliše bogatstvo i izobilje. Ova polja se zupčasto završavaju. Bočno od prozora smeštena je drvena kapija sa nadsvetlom, a iznad nje se izdiže stilizovani arhitrav.

Magločistač je krajem maja ove godine pisao i o novim vlasnicima kuće u Ulici braće Radić 58, holandsko-francuskom bračnom paru koji je kupio kuću i doselio se u Suboticu. Radovi na restauraciji ovog objekta se polako privode kraju.

Kuća je 1909. godine sagrađena u stilu secesije, takođe prema projektu subotičkog arhitekte Maćaša Šalge.

Ovaj bračni par je kuću ugledao tokom svog proputovanja kroz Istočnu Evropu, na čijoj mapi je bila i Subotica u koju su se odmah zaljubili. Kuća će, kako su tada rekli u razgovoru za Magločistač, u potpunosti biti adaptirana i očuvana sa svim njenim detaljima starim više od 100 godina.

Da podsetimo, iako je 11. jula 2019. godine Vlada Srbije Ulicu braće Radić proglasila za prostorno kulturno-istorijsku celinu, Skupština grada Subotice je tri meseca kasnije, 10. oktobra 2019. godine, usvojila Izmene Plana detaljne regulacije za četiri ulice, suprotno odluci Vlade i tako omogućila rušenje pojedinih kuća na mestu gde prema izveštaju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture nije dozvoljena izgradnja novih objekata, o čemu je u januaru pisao Magločistač.

Ulica braće Radić jedna je od poslednjih ulica koje čine jedinstvenu celinu sa objektima građanske arhitekture u Subotici podignutim u rasponu od sredine 18. do sredine 20. veka i predstavlja jednu od najvrednijih očuvanih uličnih celina u Vojvodini. Kuće koje su u njoj izgrađene pripadaju različitim stilskim pravcima kao što su klasicizam, eklektika sa stilskim obeležjima neorenesansa, neobarok, secesija.

(Tekst i foto: Natalija Jakovljević, Magločistač)