Skip to main content

Subotica: Hrvatska udruženja poručuju da se neće odreći bunjevačke kulturne baštine

Lokalne samouprave 12. mar 2021.
2 min čitanja

Predstavnici hrvatskih kulturnih udruženja iz Subotice i okoline, koje u svom radu neguju kulturnu baštinu bunjevačkih Hrvata saopštili su da se neće odricati bunjevačke kulturne baštine i bunjevačkog govora, nakon što je Grad Subotica započeo proceduru uvođenja bunjevačkog govora u službenu upotrebu.

„Uvažavamo pravo svakoga na nacionalno izjašnjavanje i korištenje imena, ali želimo i sami upražnjavati pravo da svoju kulturu i jezik zovemo onako kako smo nasledili od onih koji su pre nas svedočili isto“, navodi se u saopštenju.

Naveli su i da se diče svojim bunjevačkim imenom i pripadnošću hrvatskom narodu i da sa ponosom neguju književnost, muziku, običaje, ples i pozorište, te da će nastaviti da neguju bunjevački govor kako bismo ga spasili od asimilacije i zaborava.

„Važan element očuvanja nacionalnog identiteta je i jezik. Ponosni smo na naš bunjevački govor i smatramo ga neotuđivim delom hrvatskoga jezika i kao takvog ga čuvamo i njime se koristimo od našeg osnivanja, nasleđujući svoje kulturne i druge velikane“, piše u saopštenju.

Naveli su i da su hrvatska kulturna udruženja na kulturnu mapu, ne samo grada Subotice već i mnogo šire, postavile mnogobrojne manifestacije i priredbe bez kojih bi kulturna scena na području Bačke bila znatno siromašnija, a bunjevačka kultura skoro nevidljiva.

„S ljubavlju i ponosom prema našem bunjevačkom rodu i hrvatskom narodu nastavićemo da delujemo na prostoru kulture u Bačkoj s nesmanjenom zauzetošću za očuvanje naše tradicije i našeg govora – ikavice, novoštokavskog dijalekta hrvatskog jezika, kao neotuđivog dela našeg identiteta od dolaska u ove krajeve do danas“, piše u saopštenju.

Istakli su žaljenje i nezadovoljstvo odlukom Skupštine Grada Subotice kojom se pokreće procedura za uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na teritoriju Grada.

Zajedničku izjavu potpisali su predsednici 11 hrvatskih kulturnih udruženja: Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec Tavankut, Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo, Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca, Galerija prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut, Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama, Hrvatska čitaonica Subotica, Katoličko društvo Ivan Antunović, Hrvatska likovna udruga Croart, Hrvatsko akademsko društvo, Matica hrvatska – ogranak Subotica i Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Đurđin.

(Beta)