Skip to main content

Fondacija za otvoreno društvo pozvala vladu da osigura bezbednost novinara

Građani 12. mar 2021.
< 1 min čitanja

Fondacija za otvoreno društvo Srbija izrazila je danas podršku istraživačkom portalu KRIK i pozvala Vladu Srbije da preduzme mere radi osiguranja bezbednosti novinara.

Ta fondacija je ocenila da navodi tabloida o vezama između portala KRIK i uhapšenog Veljka Belivuka „nemaju uporište u stvarnosti“.

„Pre hapšenja dobro poznatog kriminalca Veljka Belivuka, KRIK je objavio više izveštaja u kojima su on i njegovi saradnici dovođeni u vezu sa različitim kriminalnim radnjama, uključujući kidnapovanja i ubistva, a razotkrivene su i njihove veze sa sinom predsednika Srbije Danilom Vučićem. Razumno je pretpostaviti da je izveštavanje KRIK-a značajno doprinelo Belivukovom hapšenju“, saopštila je Fondacija za otvoreno društvo.

„Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) deo je Projekta za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP), međunarodne neprofitne organizacije koja predstavlja skup istraživačkih centara i nezavisnih medija iz 20 zemalja širom sveta. Godine 2018, KRIK je dobio Nagradu EU za najbolji istraživački prilog za svoje istraživačko izveštavanje kojim su jasno dokazane bliske veze između ministra zdravlja i ozloglašenog ‘zemunskog klana’ „,  navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su medijske slobode u Srbiji u opasnosti i da se u nedavnim izveštajima Evropske unije, Reportera bez granica, holandskog instituta Klingendal i drugih upozorava se na dalje pogoršanje stanja u toj oblasti, uz povećanje uticaja vlasti na izveštavanje medija.

(Beta)