Skip to main content

Suba soba: Stvaralaštvo Mitra Subotića Sube kroz interaktivnu instalaciju u Novom Sadu

Kultura 16. nov 2022.
2 min čitanja

Udruženje za promociju savremene muzičke umetnosti “Nove uši” saopštilo je danas da će od 20. do 26. novembra predstaviti stvaralaštvo Mitra Subotića Sube, jednog od najvažnijih savremenih domaćih muzičara koji je imao svetsku reputaciju, kroz interaktivnu instalaciju “Suba soba” u okviru programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Kao producent i kompozitor, Suba (1961-1999) je uneo novi zvuk u savremenu muziku tadašnje Jugoslavije, kao i u muziku Brazila.

Svojim stvaralaštvom ostavio je veliki trag u obe zemlje, a njegov umetnički put tragično je prekinut u požaru 1999. godine, u njegovom studiju u Sao Paolu.

“Muzika koju je Suba stvarao bila je ispred svog vremena, tako da ona danas, nakon više od tri decenije, potpuno korespondira sa aktuelnim muzičkim pravcima”, navodi se u saopštenju za javnost.

Suba je sarađivao je sa najvažnijim autorima jugoslovenske muzike poput Milana Mladenovića iz EKV-a i grupe Haustor, a Bebel Gilberto je uobličio zvuk koji ju je učinio svetskom zvezdom.

Instalacija će biti postavljena u Kreativnom distriktu i činiće je izložba, zvučna instalacija, govorni programi, premijere novih izdanja, radionice, projekcije video radova i u najvećoj meri slušanja i izvođenja muzike.

“Stvorili su je Subini prijatelji, saradnici i poštovaoci”, navodi se u saopštenju.

O Subinom radu na muzici za pozorište govoriće Nada Kokotović, Haris Pašović i Vladimir Kopicl.

Na izložbi koju je postavila kustoskinja Bosiljka Zirojević Lečić posetioci će moći da vide dosad neobjavljene fotografije iz arhiva Subinih prijatelja i instrumente na kojima je Suba stvarao.

O njegovim počecima govoriće Zoran Janjetov, Subin najbolji prijatelj i strip umetnik, kao i Dragan Gojković urednik legendarnih emisija Radio Novog Sada.

Posetioci će imati prilike da učestvuju u muzičkim radionicama koje će držati DJ Lag, Žoao Paraiba, najbliži Subotićev brazilski saradnik i džez kontrabasista Aleksandar Milošević.

Izdavač i kurator Vladimir Ivković održaće predavanje Rex Ilusivii, što je bilo Subino umetničko ime do 1996. godine.

U muzičkom programu nastupiće Subini prijatelji i saradnici Modern Quartet, Žoao Paraiba, Aleksandar Dujin, Vladimir Ivković, Greta Fahrenheit Xltd.

Interaktivnu instalaciju organizuje Udruženje za promociju savremene muzičke umetnosti “Nove uši” u saradnji sa Fondacijom “Mitar Subotić Suba”, uz podršku Fondacije “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” i Uprave za kulturu grada Novog Sada.

(Autonomija)