Skip to main content

Studenti koji blokiraju Rektorat otvorili izložbu šaljivih mimova o rektoru i studentskim predstavnicima

Vojvodina 06. јул 2024.
4 min čitanja

“Vrata Rektorata će biti zatvorena sve dok se ne ispune naši zahtevi, a do tada se treba zabaviti”

Studenti iz organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) organizovali su večeras u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta, čiji rad blokiraju od nedelje, 30. juna, izložbu šaljivih internetskih “mimova”, kojima se kritikuju pre svega rektor Dejan Madić i predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak.  

Izložba je postavljena u holu Rektorata, pušta se klasična muzika, a studenti su objasnili da su njome otvorili “Rektorat fest”, u okviru kojeg će sutra biti prikazivani filmovi a prekosutra organizovan “Rektorat kviz”.

“Vrata Rektorata će biti zatvorena sve dok se ne ispune naši zahtevi, a do tada se treba zabaviti”, poručili su studenti.

Oni su dodali da i dalje očekuju početak pregovora sa Ivanom Macak o promeni pravilnika za izbore za Studentski parlament, kako bi i druge liste mogle da se kandiduju, a ne da monopol ima samo lista Saveza studenata.

Naveli su da očekuju da tim pregovorima prisustvuje i rektor Madić. Studenti spavaju u zgradi, a moto protesta je “Jedna lista nije izbor”.

Internetski “mim” (meme) je sadržaj koji se brzo širi putem interneta, najčešće u obliku slike sa dodatim tekstom a ponekad i kao video sadržaj, koji je šaljiv, ironičan, parodičan, sarkastičan i predstavlja neku vrstu društvene, političke i druge kritike aktuelnih dešavanja.

Studenti su na zgradu Rektorata okačili i velike transparente na kojima je crnim slovima na belom platnu ispisano “Dejan Madić SNS rektor” i “Ivana Macak, spavaš li mirno”.

Studentkinja Mila Pajić je rekla da su studenti “u pripravnosti”, jer su imali najave da rektor Madić priprema scenario njihovog izbacivanja iz zgrade Rektorata.

Studenti su ranije rekli da je na vanrednom kolegijumu dekana fakulteta sa Novosadskog univerziteta bilo reči o tome da će policija izbaciti studente koji blokiraju zgradu ili “novo obezbeđenje, odnosno SNS batinaši”, kao i da će biti podnete krivične prijave protiv studenata.

Od 28. do 31. marta ove godine studentski parlamenti Univerziteta i Filozofskog fakulteta organizovali su blokadu rada Filozofskog fakulteta, uz ultimatum fakultetskoj upravi da profesor tog fakulteta Dinko Gruhonjić mora da dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje.

Rektor univerziteta Dejan Madić tada je podržao blokadu fakulteta.

U toj blokadi su, kako su mediji pisali, učestvovali i mnogi koji nisu studenti, već su zaposleni u javnim i komunalnim preduzećima i povezani sa Srpskom naprednom strankom.

Gruhonjića su optužili za govor mržnje na osnovu fabrikovanog video snimka na kojem je on lažno predstavljen kao ljubitelj ustaških ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Gruhonjić i njegova porodica su tri meseca bili izloženi kampanji linča, u kojoj su učestvovali i najviši funkcioneri vlasti, zbog čega živi sa privatnim obezbeđenjem koje mu je obezbedila Evropska federacija novinara.

Gruhonjić je zbog svega toga nedavno dobio visoko priznanje, Nagradu za ljudska prava nemačkog grada Vajmara, na predlog Reportera bez granica, Društva za ugrožene narode i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. 

Blokada rada Rektorata je počela jer je za ponedeljak bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV-a, nije legitimno jer Statut Filozofskog fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

Studenti iz organizacije STAV podneli su disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića zbog fizičkog nasilja.

Ivana Macak je 21. maja ošamarila u zgradi Filozofskog fakulteta aktivistkinju STAV-a Milu Pajić, dok je Aleksandar Gajić takođe fizički nasrtao na kolege.

Pokret slobodnih građana je ranije saopštio da su Macak i Gajić u međuvremenu zaposleni u Skupštini Vojvodine, što je novinarima potvrđeno u toj instituciji.

Ivana Macak je bila i prva na listi Ruske stranke na lokalnim izborima u Novom Sadu, ali ta lista nije prešla izborni cenzus.

Studente iz STAV-a je u sredu kasno uveče napao nepoznati muškarac, koji je fizički nasrtao na njih i pretio im. 

Kako su studenti ispričali, dve studentkinje su izašle iz zgrade Rektorata i uputile se prema autobuskom stajalištu, kada je iz mraka izašao mlađi muškarac i počeo da im preti.

“Rekao je da mu je otac bio u ‘crvenim beretkama’ i da je ‘klao decu po Sarajevu’ tokom rata. Pretio nam je i fizički nasrtao i na naše kolege koje smo pozvali u pomoć”, kazale su studentkinje.

Dodale su da je potom došla policija, privela ga i navela da je pijan i “verovatno drogiran”, te da će protiv njega biti podneta prekršajna prijava.

Studentkinje su dale izjavu u policiji o incidentu.

To je drugi put da se “crvene beretke” spominju u kontekstu Filozofskog fakulteta. Prvi put se to desilo 28. marta, kada je započela blokada Flozofskog fakulteta.

Tada je jedan od učesnika blokade u fakultetsku zgradu upao noseći na sebi majicu sa likom Milorada Ulemeka Legije i transparentom “Moj sinko samo nikad kao Dinko”.

foto: 021

Milorad Ulemek Legija je osuđen na 40 godina zatvora zbog atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, na još 40 godina zbog ubistva nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i na 15 godina zatvora zbog pokušaja atentata na nekadašnjeg lidera opozicije Vuka Draškovića. 

Prošle sedmice su se jedne noći u blizini Rektorata čule i dve eksplozije.

(Autonomija/Beta)