Skip to main content

STAV: Disciplinske prijave protiv Ivane Macak i Aleksandra M. Gajića

Vojvodina 18. јун 2024.
< 1 min čitanja

Zato što su koristili fizičko nasilje protiv studenata

Studenti iz neformalne organizacije STAV sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu podneli su disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta tog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije za izbore za Studentski parlament Aleksandra M. Gajića jer su koristili fizičko nasilje protiv studenata iz STAV-a.

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu do sada su tri puta bili blokirani, a 21. maja, desili su se i incidenti i fizičko nasilje nad studentima iz STAV-a, koji su blokirali glasačke kutije, uz parolu „Jedna lista nije izbor“.

Aleksandar M. Gajić fizički je nasrnuo na studente iz STAV-a.  U tom guranju je sama pala Ivana Macak, koja se nakon toga onesvestila i zbog čega je pozvana i hitna pomoć.

Ivana Macak je prethodno istoga dana udarila šamar studentkinji iz STAV-a Mili Pajić.

Studenti iz STAV-a su ranije naveli da je Aleksandar M. Gajić ujedno i član Srpske napredne stranke.

Ivana Macak je bila prva na listi Ruske stranke na nedavnim lokalnim izborima u Novom Sadu. Ta lista je ostala ispod cenzusa.

Studenti protiv autoritarne vlasti (STAV) blokiraju izbore za Studentski parlament jer tvrde da je reč o nelegitimnim izborima.

STAV se protivi tome da na izborima može da postoji samo jedna izborna lista – lista Saveza studenata.

Oni traže da se izmene tri sporna člana Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament, sve sa ciljem da se omogući postojanje više lista i da se i neformalne grupe studenata mogu kandidovati.

(Autonomija)