Skip to main content

Studenti: Dekanat Filozofskog fakulteta nam pružio podršku, ali je zbog zakona sprečen da reaguje

Info 08. apr 2022.
2 min čitanja

Predstavnik organizacije Studentska reakcija sa Filozofskog fakulteta Mladen Cvijetić izjavio je za Autonomiju da im je na današnjem sastanku dekanica Ivana Živančević Sekeruš pružila podršku u njihovoj borbi za prihvatanje liste za izbore za Studentski parlament fakulteta, ali je zbog zakonskih regulativa sprečena da reaguje.

Na sastanku je pored predstavnika Studentske reakcije, trebao da se pojavi i predsednik aktuelnog Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Nemanja Cerovanović, ali on nije došao. Dekanica je, kako je juče najavljeno nakon sastanka studenata sa Rektorom novosadskog univerziteta Dejanom Madićem, trebala da bude medijator između dve strane.

„Dekanica smatra da je trenutno na delu rušenje autonomije fakulteta i univerziteta i cepanje akademske zajednice, što je krajnje neprihvatljivo. Ona, zbog zakonskih regulativa koje stavljaju izbornu komisiju iznad svih, ne može ništa da učini. Baš zbog toga ćemo podići krivičnu prijavu protiv izborne komisije studentskog parlamenta zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja“, kazao je Cvijetić.

Predstavnici Studentske reakcije su poručili da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, onemogućiti održavanje izbora za Studentski parlament, 13. aprila.

Oni su optužili zamenika predsednika izborne komisije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Aleksandra Gajića da je odbio listu Studentske reakcije za kandidaturu za izbore za studentski parlament na nezakonit način, zbog navodno nevažećih i falsifikovanih potpisa.

“Sumnju u krivotvorenje potpisa pravdaju stavom da su ‘potpisi potpisani istom rukom, istim fontom, stilom’. Tako je Aleksandar Gajić na osnovu svoje subjektivne sumnje uvredio i delegitimizovao više od 600 studenata koji su dali potpis listi Studentska reakcija, a samim tim i tu listu“, navodi se u saopštenju koje je potpisao Mladen Cvijetić sa te liste.

Dodali su da je prilikom razgovora sa delegacijom Studentske reakcije, Gajić priznao da je imao uvid u ŠV obrasce studenata Filozofskog fakulteta, te da je “samim tim priznao da je počinio krivično delo”, te da je nakon toga neosnovano dao na uvid potpise sa te liste Savezu studenata Filozofskog fakulteta.

Mladen Cvijetić je rekao da je Gajić „bio drzak i bezobrazan“, te da je pominjao politički angažman pojedinih kandidata sa liste, zbog čega sumnjaju da je obaranje liste politički instruisano.

Aleksandar Bugarin (Autonomija)