Skip to main content

Stručnjak: Presuda Simatoviću i Stanišiću ostavlja pomešan utisak

Aktuelno 01. jul 2021.
< 1 min čitanja

Profesor na londonskom Kraljevskom koledžu Džejms Gau (James Gow) izjavio je da presuda bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatovića-Frenkiju kojom su osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine u Bosanskom Šamcu, ostavlja pomešani utisak.

„Izmenjena je oslobađajuća prvostepena presuda koja im je izrečena nakon prvog suđenja, ali sa druge strane Stanišić i Simatović osuđeni su za ograničeni broj slučajeva u odnosu na ono što je bilo obuhvaćeno optužnicom“, rekao je Gau za Glas Amerike (Voice of America – VoA) i dodao da su osuđeni za krivična dela koja su mogla biti dokazana van razumne sumnje.

Gau ja rekao da je reč o veoma važnoj sudskoj odluci jer ona potvrđuje saznanja i tumačenja po kojima su Stanišić i Simatović „vukli konce i orkestrirali većinu paravojnog nasilja“ koje je počinjeno na području bivše Jugoslavije – u Hrvatskoj i BiH.

Prema njegovim rečima, sudsko veće potvrdilo je njihovu umešanost u sve to, ali ono što nije učinilo je potvrda njihove krivične odgovornosti za sve zločine počinjene u tim područjima.

Gau je dodao da presudi na značaju daje i činjenica da se radi o poslednjoj sudskoj odluci u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije.

Haški sud osudio je u sredu, posle ponovljenog suđenja Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, s proleća 1992.

Sud je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnih SDB Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca.

Stanišić i Simatović osuđeni su za zločine protiv čovečnosti kršenje zakona i običaja rata.

To je prva presuda haškog suda kojom su zvaničnici Srbije proglašeni krivim za zločine u BiH.

(Beta)