Skip to main content

Stravični rezultati ankete u Brazilu: ‘Žene su krive za silovanje’

Marginalci 02. апр 2014.
1 min čitanja
http://www.autonomija.info/wp-admin/media-upload.php?type=image&tab=library&post_id=12469&post_mime_type=&s=nasilje&m=0#

U anketi koju je sproveo brazilski Institut za primijenjene studije Ipea, ispitanici su ocijenili da „žene koje nose pripijenu odjeću zaslužuju da budu napadnute“, te „da bi silovanja bilo manje kada bi žene umjele da se ponašaju“, javlja Tanjug.

Tokom istraživanja, koje je sprovedeno od maja do juna 2013. godine, anketirano je ukupno 3.810 osoba starosti od 18 do 50 godina, među kojima je 58,5 posto moglo da se identifikuje sa prvom, a 65 posto sa drugom izjavom.

„Rezultat je strašan, jer se zasniva na zastarjelom patrijarhalnom mentalitetu, koji još uvijek preovladava uprkos velikom napretku u ravnopravnosti, što veoma obeshrabruje. Rezultat istraživanja ukazuje da je to kolektivna bolest. Situacija je veoma složena“, smatra Rafael Osorio, direktor odjeljenja Instituta koje je sprovelo anketu.

Prema podacima Instituta Ipea, broj silovanja u Brazilu procijenjen je na 527.000 slučajeva godišnje, ali se prijavljuje samo svaki deseti slučaj, uprkos pooštrenim zakonima protiv nasilja u porodici.

Silovanja se obično dešavaju u porodičnom okruženju. Prema istraživanjima, 70 posto žrtava silovanja koje su to prijavile policiji, mlađe su od 18 godina, a većina počinilaca su članovi uže porodice ili poznanici u porodičnom okruženju.
Rastuća trivijalizacija seksualnog nasilja u Brazilu ne uočava se samo u nedavnom istraživanju, već sve više i na društvenim mrežama, dok hiljade muških korisnika mreža otvoreno pozivaju na seksualne napade i čak se dogovaraju za napade u javnom prevozu.

Uprkos sve većem broju napada u Sao Paolu, broj policijskih krivičnih prijava za seksualno uznemiravanje u javnom prevozu je zanemarljiv – prošle godine prijavljeno je samo sto slučajeva, a u prva tri mjeseca ove godine samo 29.

Za razliku od drugih brazilskih gradova u metropoli Sao Paolu se ne planira uvođenje posebnih vagona za žene. Metro u Sao Paolu, koji prevozi 7,4 miliona putnika dnevno, zaštitiće svoje putnice video nadzorom i obezbjeđenjem u civilu.

(Radio Sarajevo)