Skip to main content

Stranka Zajedno predstavila rešenja za uređenje biračkih spiskova i sprečavanje ‘fantomskih’ birača

Info 24. дец 2023.
< 1 min čitanja

Traže brisanju "fantomskih" birača", uređenje biračkog spiska i onemogućavanju zloupotrebe podataka

Stranka Zajedno predstavila je danas akciju „Sve po spisku“ koja sadrži predloge i rešenja za hitno uređenje biračkih spiskova i „onemogućavanje fantomskog glasanja“.

Predsednik beogradskog odbora te stranke Đorđe Miketić kazao je da se „mapa puta do slobodnog glasa“ zasniva na brisanju „fantomskih“ birača“, uređenju biračkog spiska i onemogućavanju zloupotrebe podataka građana u vezi podrške izbornim listama.

Brisanje „fantomskih“ birača, po tom planu, podrazumeva da svaki vlasnik stana u lokalnoj policijskoj upravi, mora odmah dobiti listing svih lica prijavljenih na toj adresi, uključujući i ona koja su ranije prijavljena, da svaki vlasnik stana može odmah odjaviti sve koji tu ne žive i da svaki upravnik stambenih zgrada dobije listing prijavljenih lica u toj zgradi i da se postavi u ulazu zgrade na vidno mesto.

Uređenje biračkog spiska po navodima stranke Zajedno, treba da se zasniva na otvaranju biračkog spiska „po OEBS-ovim preporukama iz 2022. godine“, ali pod uslovom da to ne ugrozi privatnost podataka građana, odjavljivanju preminulih osoba iz biračkog spiska i ponovnom upisivanju izbrisanih ljudi sa biračkog spiska dok lica koja žive u inostranstvu i nemaju prebivalište ne bi mogla da glasaju na lokalnim izborima.

Zatražili su i da se kroz e-upravu i zvaničan sajt Republičke izborne komisije (RIK) omogući svakom biraču da zna da li je i koju listu podržao na izborima i da mu se omogući da reaguje i podnese prijavu za obaranje liste ukoliko mu stigne obaveštenje da je podržao određenu listu, a što nije učinio.

(Beta)