Skip to main content

DS: U opštini Kula ponovljaće se glasanje na čak deset odsto biračkih mesta

Vojvodina 24. дец 2023.
2 min čitanja

Registrovane brojne neregularnosti i uloženi prigovori na zapisnike

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da će se izbori u Kuli ponoviti na čak deset odsto biračkih mesta.

Iz te stranke su dodali da su zahvaljujući izuzetnoj posvećenosti i zalaganjem kontrolora ispred koalicije „Srbija protiv nasilja“, kao i drugih opozicionih lista, te članova Izborne komisije u Kuli Bojane Radović i Marka Bošnjaka registrovane brojne neregularnosti i uloženi prigovori na zapisnike u Kuli.

„Na jednom od oborenih biračkih mesta, kontrolni listići u kutijama i za pokrajinske i za republičke izbore nisu bili potpisani od strane prvog glasača, što možda možemo smatrati slučajnom omaškom. Međutim, na svim ostalim biračkim mestima razlog za ponavljanje glasanja je nepotpisana potvrda o glasanju van biračkog mesta. Ti birači su bili zaokruženi u biračkom spisku, a glasački listići ubačeni u glasačke kutije. Sve navedeno potvrđuje navode opozicije o ‘fantomskim biračima’ i drugim neregularnostima vezanim za glasanje van biračkog mesta. Na nekim biračkim mestima u Kuli za glasanje van biračkog mesta bilo je prijavljeno čak deset odsto glasača upisanih u birački spisak“, navele su demokrate u saopštenju.

Dodali su da je na samom početku izbornog dana napadnuta članica Lokalne izborne komisije Bojana Radović, od strane odbornika Srpske napredne stranke neposredno ispred biračkog mesta broj 34 u Ruskom Krsturu.

„Tom prilikom je došlo do verbalnog napada, narušavanja ličnog prostora, a sve u cilju pokušaja zastrašivanja članice Lokalne izborne komisije koja je po službenoj dužnosti bila u obilasku biračkog mesta. Bojana Radović je u susednoj prostoriji uočila lica bez akreditacije i od njih zatražila da napuste prostoriju za koju se sumnja da je predstavljala mini izborni štab Srpske napredne stranke. Nakon što je upozorila napadača da će pozvati policiju ukoliko se ne udalji od nje, on joj je oteo telefon iz ruke, bacio ga i otišao u svoj automobil“, naglasili su iz DS u saopštenju.

Istakli su da je o ovom događaju obaveštena policija, data je izjava i da se čeka reakcija tužilaštva.

(Beta/foto: Autonomija)