Skip to main content

Stojković: Suočavanje sa devedesetim je važan deo društvene katarze

Info 31. mar 2022.
2 min čitanja

"Da Srbija racionalno i politički prihvati nezavisnost Bosne i Hercegovine i Crne Gore"

Kandidatkinja za predsednicu Srbije ispred koalicije „Moramo“ izjavila je danas da je suočavanje sa istinom o ratnim devedesetim važan deo društvene katarze i da ono može da smanji nacionalističke tenzije u regionu.

Ona je u intervjuu za portal Tačno.net rekla da joj se čini da su neki lideri bivših jugoslovenskih republika „najbolji drugari“ koji jedni drugima čine usluge u predizbornim kampanjama „inicirajući nove nacionalističke reakcije“, i da „upravo oni održavaju istorijsku maglu nad istinom“.

„Ja bih mnogo događaja mogla da navedem kao zločine nad srpskim narodom, ali smatram da je naš zadatak da prvo otvorimo sopstvene oči pred delima koja su činjena u naše ime“, rekla je ona.

Ona je rekla da su neki ljudi, ubijajući u ime Srbije, upropastili ugled čitavog naroda.

„Ja ne mogu a da ne budem besna na takve egzemplare najgore neljudskosti koji onda bivaju poistovećeni sa celim jednim narodom. Ne pristajem da svačije lice nosi krvave mrlje i crvene besne oči. Da bismo sa sebe skinuli ljagu tih zločina, moramo se sa njima suočiti“, rekla je ona.

Stojković je rekla da je veoma važno da Srbija racionalno i politički prihvati nezavisnost Bosne i Hercegovine i Crne Gore i da to više ne dovodi u pitanje.

Ona kaže da specijalne veze Srbija sa Republikom Srpskom, koje nisu u suprotnosti sa Dejtonskim ustavom, „svakako ne podrazumevaju mešanje u politička dešavanja ili političke izbore u susednoj zemlji“.

„Dodatno, pitanja koja spadaju u domen crkvenih odnosa ne mogu spadati u domen političkog delovanja predsednika“, kaže ona.

Stojković se zalaže za „istorijsko pomirenje“ Srba i Albanaca.

„Delili smo decenije zajedničke istorije u istoj državi, imamo mnogo zajedničkih tačaka koje smo potpuno zaboravili. Pokušaje u kulturnoj i poljoprivrednoj saradnji Kosova i Srbije, kao i organizovane dijaloge između mladih ljudi, svakako treba stimulisati i pojačavati“, smatra ona.

Stojković je rekla da se zalaže za ozakonjenje istopolnih zajednica.

„Sve što ljude čini srećnima, a druge ne ugrožava, mora biti dozvoljeno“, kaže ona.

Dodala je da ima i pozitivan stav prema legalizaciji marihuane.

„Način na koji bi se to pravno rešilo, a da se preduprede moguće zloupotrebe, zaista ne znam i očekujem od pravnika da se time pozabave, a već postoje iskustva iz zemalja koje su taj proces već obavile“, kazala je Stojković.

(Beta)