Skip to main content

Ruski ekstremista pretio crnogorskom aktivisti, policija procenjuje bezbednost

Jugoslavija 31. mar 2022.
2 min čitanja

"Neverovatno je da je dozvoljen boravak osobi koja je čak i od Putinovog režima proglašena za vođu jedne od ekstremističkih organizacija u Rusiji"

Direktor crnogorske Uprave policije Zoran Brđanin izjavio je da je biti izvršena procjena ugroženosti bezbjednosti građanskog aktiviste Aleksandra Zekovića nakon što mu je u sredu na mreži Telegram ruski desničar Vladislav Pozdnjakov osnivač radikalne organizacije Muška država pretio.

On je za Pobjedu rekao da će “u odnosu na Zekovića biti preduzete operativno-preventivne mere, prvenstveno u odnosu na mesto stanovanja, a po potrebi i kretanja”.

“Policija postupa po prijavi gospodina Zekovića, te će se u tom smislu utvrđivati činjenice i okolnosti koje su predmet prijave i biće inicirano vršenje procene njegove ugroženosti”, kazao je Brđanin.

Pozdnjakov čija je organizacija “Muška država” zabranjena u Rusiji a koji je boravio u Crnoj Gori, uputio je juče preko mreže Telegram pretnje građanskom aktivisti Aleksandru Saši Zekoviću s porukom: “Sam si sebi potpisao kaznu”.

Podznjakova je reagovao povodom teksta koji je Pobjeda objavila u utorak sa naslovom “Pretnju da će TQ Plaza odleteti u vazduh poslao Vladislav Podznjakov” i optužio je Zekovića da je on plasirao tu informaciju.

Crnogorska policija saopštila je ranije Zekoviću da je Vladisalv Podznjakov napuštio Crnu Goru preko graničnog prijelaza Božaj 4. februara ove godine nakon što je on tražio informaciju od njih gde se nalazi.

Tome su prethodile objave Podznjatova na mreži Telegram koje su implicirale da se on nalazi u Podgorici.

Neverovatna je činjenica da je dozvoljen boravak osobi koja je čak i od Putinovog režima proglašena za vođu jedne od ekstremističkih organizacija u Rusiji. Moramo da utvrdimo da li je bilo propusta našeg bezbjednosnog sektora jer ako jeste, onda je to za veliku brigu”, kazao je Zeković 16. marta za Radio Slobodnu Evropu.

Vladislav Pozdnjakov je ruski desničar i lider online organizacije “Muška država”, kojoj je u Rusiji zbog ekstremizma 18. oktobra 2021. zabranjen rad.

Antiteroristički centar Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije opisao je tu grupu, osnovanu 2016. godine, kao organizaciju koja promoviše ideje “radikalne patrijarhata sa ciljem da se promeni ustavna struktura zemlje”.

Kako su naveli, članovi grupe su bili otvoreni rasisti i mizogini, sa ekstremno desničarskim stavovima.

Pozdnjakov je 2018. godine osuđen na dvije godine uslovne kazne za izazivanje mržnje prema ženama, nakon čega je napustio Rusiju.

Između ostalog, članovi njegove grupe su proslavili rođendan Adolfa Hitlera i osudili ruske žene za koje su smatrali da uništavaju naciju nemoralnim ponašanjem poput homoseksualnosti ili druženja sa strancima.

Pozdnjakov je ideologiju zajednice nazvao “nacional-patrijarhatom”.

(Beta, foto: Portal Analitika)