Skip to main content

Stipe Ercegović: Zašto prostor namenjen hrvatskim udruženjima u Beogradu stoji prazan

Lokalne samouprave 16. mar 2021.
2 min čitanja

Stipe Ercegović, predsednik Zajednice Hrvata Beograda “Tin Ujević”, izjavio je da je prostor koji je namenjen hrvatskim udruženjima u glavnom gradu Srbije i dalje zatvoren i rekao da je za to odgovorno Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) iz Subotice.

“Taj prostor stoji neaktivan i zatvoren iz razloga što tako žele u HNV-u u Subotici”, naveo je Ercegović u saopštenju za javnost.

Predsednica HNV-a Jasna Vojnić i direktor Republičke direkcije za imovinu Srbije Jovan Vorkapić potpisali su 23. septembra prošle godine ugovor o davanju na korištenje HNV-u prostora u Beogradu za potrebe područne kancelarije HNV-a i lokalnih udruženja kulture.

Vlada Srbije je prethodno donela odluku da se nepokretnost u svojini Republike Srbije u Beogradu ustupa na korištenje HNV-u na neodređeno vreme bez naknade za potrebe područne kancelarije HNV-a i udruženja kulture u Beogradu.

Prostor veličine oko 160 kvadratnih metara se nalazi na Studentskom trgu u Beogradu

Jasna Vojnić je ranije izjavila da će život tom prostoru svakodnevno davati aktivnosti udruženja u u Beogradu.

Stipe Ercegović je u saopštenju za javnost podsetio da je Zajednica Hrvata Beograda “Tin Ujević” osnovana 2007. godine i dodao da je jedna od najproduktivnijih zajednica Hrvata u Srbiji.

Naveo je da su tokom prethodne dve godine snimili dokumentarni film “Spomenici hrvatskih kipara na tlu Srbije”, ofrganizovali “Smotru hrvatskog filma” u Jugoslovenskoj kinoteci, rade na monografiji o hrvatskim arhitektama u izgradnji Beograda, organizovali su “Manifest prijateljstva”, na kojoj su nastupala kulturno-umetnička društva iz regiona.

“Svih ovih 13 godina, nemamo rešen kancelarijski prostor, već se snalazimo na razne načine”, naveo je Ercegović.

Dodao je da sa HNV-om iz Subotice nemaju nikakve kontakte, da je dosadašnja komunikacija bila loša, iako je Beograd grad u kojem živi i radi najveći broj pripadnika hrvatske intelektualne elite.

“Umesto da se njihovi ogromni kapaciteti koriste za poboljšanje položaja svih Hrvata u Srbiji, oni ostaju neiskorišćeni, upravo tim nedopustivim odnosom i ponašanjem vodećih osoba HNV-a u Subotici”, naveo je Ercegović.

(Autonomija/Beta)