Skip to main content

Neonacisti grafitima na novosadskom dečjem igralištu veličali Mladića, Karadžića i Hitlera

Info 16. mar 2021.
< 1 min čitanja

Antigrafiti jedinica Grada Novog Sada danas je sa jednog dečjeg igrališta u tom gradu uklonila grafite mržnje, kojima se veličaju Adolf Hitler, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Na dečjem igralištu u naselju Telep bila su ispisana imena haških osuđenika Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i „Smrt šiptaru“ i „14/88“, numeričko obeležje koje koriste neonacisti širom sveta.

88 znači “Hajl Hitler”, a 14 označava rasistički slogan od 14 reči na engleskom jeziku, u prevodu: “Moramo osigurati budućnost naših ljudi i budućnost za belu decu”, čiji je autor rasista Dejvid Lejn.

Grafiti su osvanuli na rekvizitima dečjeg igrališta, nekoliko desetina metara od zida na kojem su pre nekoliko dana bili ispisani grafiti mržnje protiv novosadskih opozicionih aktivista.

„Grad Novi Sad najoštrije osuđuje ispisivanje grafita od strane pojedinaca koji na ovako sraman način uništavaju zajedničku imovinu građana. Vandali upućuju sramne poruke šireći netoleranciju i propagirajući mržnju, ruže mesta gde se igraju deca, a to nije prava slika i ogledalo našeg Novog Sada“, saopštile su danas gradske vlasti za informativni portal 021.

Apelovali su na celokupnu javnost da osudi ovakvo ponašanje, kao i na nadležne organe da brzo reaguju i otkriju počinioce.

(Autonomija/Beta)