Skip to main content

Stigle pisane garancije da će sastanak Vučića i radnika Fijata biti u subotu, protest završen

Info 22. jun 2022.
2 min čitanja

Predstavnici sindikata dobili su pisane garancije od kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vućića da će sastanak biti održan u subotu u 9. časova.

Kako su rekli iz sindikata, današnji protest je završen.

Radnici kragujevačkog Fijata, koji su danas od 13 sati blokirali deo autoputa kod Centra Sava u Beogradu, saopštili su da nije bila tačna vest da su imali zakazan sastanak u Vladi Srbije u 16.30, navodeći da o rešavanju svojih egzistencijalnih problema žele da razgovaraju isključivo sa Vučićem.

Predsednik samostalnog sindikata “Fijat plastika” Zoran Miljković je rekao okupljenima da je “vlada u tehničkom mandatu i da u prethodnom periodu nije ispunila ništa što je obećala“, zbog čega i traže razgovor sa Vučićem.

Naveo je da smatra da je potrebno da radnici Fijata sednu sa predsednikom Srbije i da mogu za pola sata da reše problem.

On je negirao i vesti koje su se pojavile u nekim medijima da radnici traže 2.000 evra otpremnine po godini radnog staža, za koje je rekao da su “spinovi vlasti”.

Radnici Fijata su ranije danas najavili da će blokada trajati do 17.00 sati, “odnosno da će to zavisiti od razvoja dogadjaja”.

Tokom blokade bilo je manjih, uglavnom verbalnih incidenata sa nervoznim vozačima, a okupljeni su propuštali kola hitne pomoći kao i vozila sa malom decom.

Nekoliko stotina radnika kragujevačke fabrike automobila Fijat blokiralo je nešto posle 13 časova deo autoputa kroz Beograd, kod Sava centra, tražeći od vlade Srbije rešenje za probleme koje imaju sa tom italijanskom firmom.

Radnici se protive ideji da budu prebačeni na rad u Slovačku do 2024. godine, traže veće otpremnine i da se zaštićene kategorije radnika izuzmu iz socijalnog programa.

Zahtevaju i da se radnici koji budu višak zaposle u drugim firmama do 50 kilometara od Kragujevca, kao i da bude obezbeđene minimalne zarade za radnike koji žele da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024. godine.

(Beta, Foto: Violeta Glišić/Danas)