Skip to main content

Saracin: Od Vučića jasno tražiti da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije

Jugoslavija 22. jun 2022.
2 min čitanja

Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića treba jasno tražiti da se priključi sankcijama protiv Rusije, kaže za Dojče vele (DW) Manuel Saracin, specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan. Kako dodaje, i Nemačka uvozi ruski gas, pa to ne može da bude izgovor za Srbiju, prenosi Dojče vele.

„Utoliko se s jedne strane mora voditi računa da se gospodinu Vučiću jasno stavi do znanja naše očekivanje da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji, ali da mu se istovremeno ne da mogućnost da tvrdi kako će to njegovu zemlju ostaviti bez grejanja, jer i mi pazimo da naše odluke kod nas ekonomski imaju sagledive posledice“, dodaje Saracin.

Prema njegovom uverenju, ruske vlasti znaju da se u regionu lako mogu proizvesti negativne posledice, te je zato važno da EU i zemlje Zapadnog Balkana sada budu na istoj strani.

“Zato bih molio sve da što brže dostignu što više saradnje i međusobnih pozitivnih dogovora – pre nego što Kremlj pokuša da profitira od naših zađevica i manjka zajedništva među nama i unutar regiona”, dodaje on.

Saracin, političar Zelenih, zalaže se za konkretne korake na samitu EU i Zapadnog Balkana koji se održava sutra, 23. juna. Kaže da je krajnje vreme da otpočnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Rekao je da za BiH i dalje ostaju isti uslovi, a da se Nemačka vraća u misiju EUFOR-a posebno kako bi se izbori u oktobru održali u sigurnoj atmosferi.

“Obećanje o proširenju iz Soluna još važi”, rekao je Saracin pozivajući se na zaključke EU iz 2003. godine, kada je rečeno da Unija nije potpuna bez balkanskih zemalja. Zato je, kaže nemački političar, ključno da EU pokaže verodostojnost i održi datu reč.

Predlog Evropske komisije da se smesta dodeli kandidatski status Ukrajini i Moldaviji šalje dobru poruku Zapadnom Balkanu, smatra nemački izaslanik i kaže da ta odluka Brisela pokazuje “geostrateški značaj proširenja EU i da tu ima novih impulsa”.

Saracin kritikuje inicijativu Otvoreni Balkan, navodeći da nije dovoljno inkluzivna. Nasuprot tome, za Berlinski proces kaže da se sa novom energijom spremaju veliki pomaci.

“Angažovaćemo se dugoročno i strateški”, zaključio je Saracin.

(DW, Foto: Zvanična publikacija)