Skip to main content

Stevo Grabovac ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade

Kultura 29. jan 2024.
< 1 min čitanja

Ovo je poslednja godina u kojoj je proces izbora najboljeg romana vođen u saradnji sa starom redakcijom

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade je Stevo Grabovac za roman „Poslije zabave“, saopšteno je danas.

Odluku o laureatu doneo je žiri, koji je radio sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsednik).

Milan Ćulibrk, dugogodišnji glavni urednik NIN-a, pozvao je prisutne da odaju poštu Goranu Petroviću, jednom od laureata NIN-ove nagrade, koji je nedavno preminuo.

Podsetimo, u najužem krugu za NIN -ovu nagradu kritike za najbolji roman godine bilo je pet romana – Vladimir Pištalo: „Pesma o tri sveta“ (Agora); Stevo Grabovac: „Poslije zabave“ (Imprimatur); Vladan Matijević: „Pakrac“ (Laguna); Srđan Srdić: „Autosekcija“ (Partizanska knjiga) i Ljubomir Koraćević: „U zemlji Franje Josifa“ (Književna opština Vršac).

Žiri koji je doneo odluku o ovogodišnjem dobitniku, birao je između 188 romana, koliko je stiglo na konkurs.

NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a prošlogodišnja laureatkinja je književnica Danica Vukićević, autorka Unutrašnjeg mora, objavljenog u izdavačkoj kući Nojzac.

Današnjem proglašenju dobitnika prisustvovao je i dosadašnji urednik kulture Dragan Jovićević, koji je zajedno sa celom redakcijom NIN-a dao otkaz u tom nedeljniku 10. januara.

Ovo je poslednja godina u kojoj je proces izbora najboljeg romana vođen u saradnji sa starom redakcijom.

Članovi kolegijuma i redakcije NIN-a 10. januara su dali otkaze, pošto je najavljena promena koncepcije nedeljnika. To je u javnosti pokrenulo i pitanja o tome šta će biti sa NIN-ovom nagradom.

Gotovo svi članovi redakcije NIN koji su kolektivno odlučili da napuste ovaj nedeljnik će nastaviti svoj rad u novom nedeljniku United Medije.

NIN-ova nagrada će biti uručena ovogodišnjem dobitniku 5. februara.

(tekst i foto: N1)