Skip to main content

Stevan Dojčinović među dobitnicima nagrade SAD za borbu protiv korupcije

Građani 09. дец 2022.
2 min čitanja

Novinar iz Srbije Stevan Dojčinović jedan je od osam dobitnika američke nagrade koja se dodeljuje pojedincima koji su pokazali vođstvo, hrabrost i uticaj u sprečavanju, razotkrivanju i borbi protiv korupcije, saopštila je danas ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Kako se u saopštenju navodi, američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je danas imena dobitnika godišnje „Anti-Corruption Champions Award“, koja je svečano uručena u Vašingtonu na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, u organizaciji Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona.

„Korupcija narušava poverenje javnosti u vladu i demokratske institucije, produbljuje siromaštvo i nejednakost i guši mogućnosti i razvoj. Može uticati na ljude u gotovo svakom aspektu njihovog svakodnevnog života. Zbog toga je predsednik (SAD Džozef) Bajden borbu protiv korupcije označio kao suštinski interes nacionalne bezbednosti“, saopštila je ambasada SAD.

Sjedinjene Američke Države, u saradnji sa organizacijom Transparensi Internešnel (Transparency International), ove nedelje su domaćini Međunarodne konferencije za borbu protiv korupcije, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, Stejt department se suprotstavlja korupciji putem međudržavne diplomatije, razvijajući jake međunarodne standarde i podržavajući njihovu implementaciju, ujedno izgrađujužći i jačajući vladine institucije i međunarodne mreže i koristeći vizna ograničenja i sankcije, kako bi korumpirane zvaničnike pozvali na odgovornost.

„Stejt department podržava novinare i nevladine aktere koji promovišu transparentnost i zalažu se da korumpirani pojedinci snose odgovornost. Ponosni smo na naše rezultate, ali i prepoznajemo da u našem međusobno povezanom globalnom sistemu nijedna zemlja ne može da bude sama u ovoj borbi“, piše u saopštenju.

Ovogodšnji dobitnici su Stevan Dojčinović iz Srbije, Antonio Servantes Garsija (Antonio Cervantes García) iz Meksika, Žan de Dije Rakotondramihamina (Jean de Dieu Rakotondramihamina) sa Madagaskara, Sintija Gabrijel (Cynthia Gabriel) iz Malezije, Rozina Islam (Rozina Islam) iz Bangladeša, Marko Antonio Rueda Soto (Marco Antonio Rueda Soto) iz Kolumbije, Kismah Salih Ali Mendeli (Qismah Salih Ali Mendeli) iz Iraka i Dženet Džou (Janet Zhou) iz Zimbabvea.

Pre svečanosti, nagrađeni su posetili Sent Pitersburg na Floridi i Vašington DC u okviru dvonedeljnog Međunarodnog programa profesionalnih razmena (IVLP) kako bi sarađivali sa američkim kolegama posvećenim borbi protiv korupcije, navela je u saopštenju ambasada SAD.

(Beta, Foto: mc.rs)