Skip to main content

Poverenica o izjavi Miloša Jovanovića: Degutantno, neprimereno, mizogino i seksističko poredenje

Info 09. dec 2022.
< 1 min čitanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je poslanik koalicije NADA u skupštini Srbije Miloš Jovanović upotrebio “krajnje degutantno, neprimereno, mizogeno i seksističko poredjenje”, odgovarajući na pitanje novinarke televizije N1.

“Uz sve ograde koje su upotrebljene, izgovoreno predstavlja uvredu žena i diskriminaciju na osnovu pola. Ovakvo poredjenje ne bi bilo napravljeno da je pitanje postavio muškarac, pri čemu suptilan način i izneta ograda od postavljenog pitanja ne umanjuje težinu rečenog”, istakla je Janković u saopštenju i osudila to poredjenje.

Istakla je da svi učesnici u javnom i političkom životu imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od izjava kojima se vredjaju, ponižavaju ili uznemiravaju žene, imajući u vidu da se žene u Srbiji svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem.

Jovanović je u skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje novinarke N1 da li je izračunao kakve bi ekonomske posledice mogle da budu po Srbiju ako prekine saradnju sa EU, rekao da se “srami i stidi takvih pitanja”.

“Mislim da je to pogrešno pitanje, kao što niko vas ne pita za koliko biste novca spavali sa svima nama jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje i ispod svakog nivoa. I niko ne postavlja takva pitanje jer se to kosi sa čašću”, kazao je Jovanović.

(Beta, Foto: N1)