Skip to main content

STAV: Studenti kreću u umrežavanje i spremaju se za borbu na ulici

Građani 08. feb 2024.
2 min čitanja

"Više ne možemo da stojimo po strani, mali požari napraviće jedan veliki požar koji će se proširiti po celoj zemlji"

Studenti će svojim samoorganizovanjem preko neformalnih grupa i organizacija mladih izvršiti pritisak na Vladu Srbije ukoliko se ona bude oglušila na zahtev za međunarodnom istragom koja je danas zatražena u rezoluciji koju je usvojio Evropski parlament, istakla je večeras Mila Pajić, jedna od studentkinja koja je deo novosadske studentske grupe STAV.

„Što se tiče studentskog organizovanja, vlast je proteklih deset godina radila na tome da demotiviše sve građane, pa i studente, ali mi ćemo pokušati da ih motivišemo da se uključe. Mi želimo da kažemo glasno – politika nas zanima i mi smo deo nje“, rekla je Pajić i najavila umrežavanje sa studentima širom Srbije.

Grupa STAV – studenti protiv autoritarne vlasti, precizirala je, osnovana je zvanično 1. februara, povod za njen nastanak bili su izbori održani 17. decembra prošle godine, ali je uzrok zapravo kompletno stanje u društvu za koje smatraju da nije dobro, kako za studente tako ni za mlade i građane uopšte.

Podsećanje na Miloševićevu izbornu krađu

STAV je večeras u Crnoj kući u Novom Sadu organizovao projekciju dokumentarnog filma VIN produkcije „Pištaljka jača od pendreka“ koji se bavi studentskim i građanskim protestima zbog izborne krađe 1996/97. godine.

Student Novosadskog univerziteta Branislav Đorđević, takođe deo organizacije STAV, za Autonomiju ističe da je film odabran za ovaj događaj upravo iz razloga kako bi se pokazalo da se istorija ponavlja, ali da su promene moguće, baš kao što su i tada na kraju građani uspeli u svom naumu.

„Njima je to trajalo 88 dana, nama možda bude trajalo 288 dana, ali poenta je da mi ne smemo odustati od našeg cilja a to je ponavljanje ovih izbora“, naveo je Đorđević.

Dodaje da su studenti danas u Srbiji umrtvljeni i letargični, ali da se i nakon nemilih događaja u maju prošle godine videlo da su tu, kao i posle krađe izbora, zbog čega očekuje da ih u javnom prostoru bude sve više.

„Više ne možemo da stojimo po strani, mali požari napraviće jedan veliki požar koji će se proširiti po celoj zemlji“, dodaje je Đorđević.

Od planova otkriva jedino da će u skorije vreme organizovati radionici koja će se baviti problemima medijske pismenosti i apolitičnosti mladih, te načinima na koje je to moguće promeniti.

Nakon projekcije usledila je debata u kojoj je učestvovalo par desetina studenata.

Opoziciji institucije, studentima ulica

Mila Pajić za Autonomiju ukazuje da STAV nema nikakve veze sa opozicionim partijama, te da od njih očekuje da nastave institucionalnu borbu. Studenti će na ulicu jer je to jedina institucija koju imaju, dodaje.

„Ukoliko oni budu ponudili rešenja koja su nama prijemčiva i koja mogu da naprave neku promenu, mi ćemo ih podržati kao individue, ali trenutno kao grupa STAV ne podržava i nije deo nijedne političke opcije“, dodala je ona.

Jedan od njihovih prioriteta jesu izbori koji u Novom Sadu slede na proleće, jer žele da spreče ponavljanje scenarija iz Beograda.

„Želimo da izmenimo izborne uslove i da ih napravimo takvim da budu regularni, pravi izborni uslovi i da se na kraju izbori po tim novim uslovima i ponove“, zaključila je Pajić.

D. Stupar (Autonomija)