Skip to main content

Socijaldemokrate u EP traže od EU „da prestane da se dodvorava Vučiću“

Info 09. feb 2024.
2 min čitanja

"Naša je preporuka Evropskoj komisiji da sastavi ekspertsku komisiju koja će proceniti sistemske probleme u oblasti vladavine prava u Srbiji po uzoru na Pribe komisiju, i koja će ih ukloniti"

Austrijski evroposlanik, socijaldemokrata Andreas Šider izjavio je juče da je rezolucijom koju je usvojio Evropski parlament predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci, „koji sistematski ignorišu međunarodne zahteve“, upućena važna poruka da preduzmu nešto protiv prijavljenih neregularnosti na izborima i da poštuju demokratske standarde.

„Naša je preporuka Evropskoj komisiji da sastavi ekspertsku komisiju koja će proceniti sistemske probleme u oblasti vladavine prava u Srbiji po uzoru na Pribe komisiju, i koja će ih ukloniti. To je neophodno da bi se ponovo uspostavilo poverenje ljudi u državne institucije“, rekao je Andreas Šider koji je bio član posmatračke misije na izborima u Srbiji, a saopštila grupa Socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu.

Takozvana Pribeova komisija bila je grupe stručnjaka iz EU, pod vođstvom nemačkog pravnika i dugogodišnjeg saradnika Evropske komisije Rajnharda Pribea, koja je sastavila izveštaj o problemima sa vladavinom prava u Makedoniji iz 2017, a zatim i u Bosni i Hercegovini, 2019. godine.

„Uz to, tražimo i nezavisnu istragu svih izbornih neregularnosti kao što su fantomski birači, kupovina glasova, lažiranje glasanja, zastrašivanje, preuranjeno izveštavanje, zloupotreba javnih sredstava i vršenje pritiska na zaposlene u javnom sektoru“, rekao je Šider, a saopštila politička grupa socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

Austrijske socijaldemokrate (SPOe), čiji je član Šider, pereneli su i njegove reči da su, „umesto da se pobrinu za punu transparentnost i razjašnjenje, najviši predstavnici srpskih vlasti, među kojima i premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić, nipodaštavali rad međunarodnih posmatrača“.

SPO navodi i da je „upravo komesar za proširenje Oliver Varheji proteklih godina propuštao da negativan razvoj situacije u Srbiji nazove pravim imenom i da nešto preduzme, i da EU napokon mora da prestane sa politikom dodvoravanja Vučiću“.

Predstavnik političke grupe Socijalista i demokrata za spoljnu politiku Tonino Picula rekao je da je teško poverovati da se „ovakve alarmatne pritužbe odnose na zemlju koja je kandidat za članstvo u EU“.

„Treba da bude potpuno jasno, da pristupni pregovori sa Srbijom ne mogu da napreduju bez značajnog napretka u reformama u skladu sa EU, što uključuje i kompletno sprovođenje svih međunarodnih preporuka u vezi sa izborima“, rekao je Picula.

Dodao je:

„U proteklih 12 godina je sa samo jednim izuzetkom dolazilo do prevremenog raspuštanja parlamenta Srbije. Ti nepotrebni prevremeni izbori potkopali su političku stabilnost i demokratiju. Srpskim institucijama nedostaje poštovanje prema temeljnim demokratskim standardima EU i međunarodne zajednice. Moramo naći način da okončamo Vučićevu težnju da vlada kroz sistematsku zloupotrebu institucija i medija“, prenela je S&D reči Tonina Picule.

On je naglasio da je to moguće samo ako EU odustane od svoje politike ugađanja Vučiću, i da Srbija kao najveća zemlja na Zapadnom Balkanu preuzme svoju punu odgovornost za mir i stabilnost u regionu.

Picula je dodao da glavnu odgovornost snose „evropski konzervativci, koji su Vučićeva politička porodica, i koji treba da prestanu da zatvaraju oči pred dešavanjima u Srbiji“. „Čini se da Evropska narodna partija ništa nije naučila iz svojih mahinacija sa (mađarskim premijerom) Viktorom Orbanom“, rekao je Picula.

(N1, foto: Pixabay)