Skip to main content

State Department: Sankcije su alat za iskorjenjivanje korupcije na Zapadnom Balkanu

Jugoslavija 27. sep 2022.
< 1 min čitanja

Sankcije su važno sredstvo za iskorjenjivanje korupcije u državama Zapadnog Balkana, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta, Ned Price.

On je ove komentare iznio nakon što je 26. septembra Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva financija uvrstilo tužiteljicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH) Dianu Kajmaković na “crnu listu”.

Price je rekao da je jedan od ciljeva Sjedinjenih Država na Zapadnom Balkanu da rade s vladama u borbi protiv korupcije.

“Sankcije će ostati važno sredstvo – ali ne i jedino važno sredstvo – kada je u pitanju region i naš cilj. Dijelimo taj cilj s vladama i stanovnicima ovog regiona, odnosno iskorijeniti korupciju”, rekao je Price.

Kako se navodi u saopćenju američkog Ministarstva, tužiteljica Kajmaković je kažnjena zbog “kontinuiranog kršenja demokracije i vladavine prava” u BiH.

Kajmaković je posljednja u nizu dužnosnika u BiH i drugim državama Zapadnog Balkana koje su Sjedinjene Države sankcionirale.

SAD je u aprilu ove godine uveo sankcije protiv sedam osoba za koje su rekli da su umiješani u korupciju.

Među njima su i dva državljana Albanije, dva zvaničnika iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Crne Gore i dvojica iz Sjeverne Makedonije, među kojima je i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski.

Sjedinjene Države su tokom protekle godine sankcionirale nekoliko bh. dužnosnika, ali i proširile sankcije članu tročlanog Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za koruptivna djela.

Dodika je SAD prvobitno sankcionirao još 2017. godine.

I u decembru 2021. američkog Ministarstvo financija sankcioniralo je sedam Srba s Kosova zbog umiješanosti u organizirani kriminal i korupciju.

Sankcionirani Srbi su: Milan Radoičić, Zvonko i Žarko Veselinović, Srđan Vulović, Želko i Andrija Bojić, te Radule Stević.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)