Skip to main content

Đilas sa Escobarom: Potrebno uskladiti spoljnu politiku Srbije sa EU

Info 27. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je na sastanku sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom preneo stav o neophodnosti usklađivanja spoljne politike Srbije sa politikom Evropske unije.

„Za budućnost Srbije, politički i ekonomski odnosi sa Sjedinjenim Državama su od prioritetnog značaja, iako se ne slažemo uvek i po svim pitanjima. Ali, ja nemam nikakvu dilemu da Srbija istorijski, ekonomski i bezbednosno pripada Evropi i demokratskom svetu“, naveo je Đilas, piše u saopštenju SSP.

Inače, poseta dolazi u trenutku kada SAD traže objašnjenje od Srbije kakav su sporazum potpisali ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije.

Sergej Lavrov i Nikola Selaković su, naime, potpisali 23. septembra Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.

Sjedinjene Američke Države žele pojašnjenje od Srbije šta je ministar spoljnih poslova postigao sa ruskim kolegom u Njujorku, izjavio je 26. septembra ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill).

„U ovom trenutku niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom, malo ko šta i potpisuje sa njom. Osim onih jadnih regruta koje mobilišu za odlazak u rat“, rekao je Hil.

Dokument o saradnji koji su Srbija i Rusija potpisale izazvao je burne reakcije unutar Srbije, ali i na međunarodnom nivou. Pojedini evropski predstavnici poručili su da bi, zbog toga, trebalo razmisliti o zamrzavanju pristupnih pregovora.

U saopštenju SSP, čija delegacija boravi u SAD-u navode i da su „svesni da je ovo trenutak u kome moramo da se opredelimo i zato Srbija ne sme da napravi grešku kojom će samu sebe da marginalizuje i isključi iz tokova savremene civilizacije.“

(RSE, foto: SSP)