Skip to main content

State Department poslao poruku građanima i političarima u Bosni i Hercegovini

Jugoslavija 04. nov 2022.
< 1 min čitanja

“Sjedinjene Američke Države pozdravljaju jednoglasno ponovno odobrenje mandata Snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) u operaciji ALTHEA od strane Vijeća sigurnosti UN-a. Ukorijenjena u Daytonskom mirovnom sporazumu, EUFOR-ova operacija ALTHEA ostaje ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine (BiH). Zahvaljujemo EU-u na kontinuiranom doprinosu i vodstvu EUFOR-a ALTHEA.”

Navodi se ovo u saopćenju State Departmenta, upućenom Bosni i Hercegovini.

Saopćenje je objavio Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Dodaje se kako Sjedinjene Američke Države čestitaju građanima BiH na ostvarivanju svojih prava tokom Općih izbora 2. oktobra i potiču novoizabrane čelnike da što prije formiraju odgovarajuće, odgovorne vlade na državnoj i entitetskim razinama.

“Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokracije, jačanju demokratskih institucija, borbi protiv korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve ljude”, poruka je iz State Departmenta.

Potom se dodaje kako Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu sposobnost da izvršava sve potrebne ovlasti, uključujući bonske ovlasti, “sve dok se Agenda 5+2 ne završi i BiH nepovratno bude na putu ka europskim integracijama”.

“U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da riješi dugogodišnje probleme podjele vlasti i suprotstavi se svim antidejtonskim djelima. Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu potporu međunarodne zajednice u ovom zadatku”, zaključuje se.

(Radiosarajevo.ba, Foto: N1)